Klinika u Tuzli zatvorena, zaražena doktorka i sestra - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Klinika u Tuzli zatvorena, zaražena doktorka i sestra

Klinika za kožne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli zatvorena je nakon što je kod dvije zaposlenice potvrđen koronavirus. Riječ je o doktorki i medicinskoj sestri koje pripadaju klasteru Centra za srce u Tuzli.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli tri radnice su zaražene virusom korona, a kako je potvrdio direktor ove zdravstvene ustanove Vahid Jusufović, riječ je o doktorki iz Klinike za dječije bolesti te doktorici i medicinskoj sestri iz Klinike za kožne bolesti.

Jusufovićje kazao da se doktorica iz Klinike za dječije bolesti od ranije nalazi na bolovanju, tako da u vrijeme infekcije nije bila na radnom mjestu.

– Ona je ostvarila 24 kontakta, a njihovi rezultati testiranja su bili negativni – istakao je Jusufović.

Za doktorku i medicinsku sestru iz Klinike za kožne bolesti je naveo da pripadaju klasteru Centra za srce, a predstavljaju prvi, odnosno drugi kontakt.

– Svi zaposlenici Klinike za kožne bolesti juče su odstranjeni s posla od Higijensko-epidemiološke službe i ova klinika nije u funkciji. Hitni slučajevi koji su vezani za kožna oboljenja će biti pregledani u Klinici za interne bolesti, a putem video linka ili na neki drugi način će se kontaktirati specijalisti koji su kod kuće – pojasnio je Jusufović.

Medicinska sestra i doktorka iz Klinike za kožne bolesti ostvarile su kontakte u Odjeljenju za reumatologiju u kojem je mali broj zaposlenih, a kako ističe Jusufović, riječ je o drugom nizu. Takođe i ti zaposlenici će biti testrani na SARS-CoV-2.

Sa usložnjavanjem epidemiološke slike u Tuzlanskom kantonu mijenjaju se i mjere u kliničkom centru. Kako nam je kazao Jusufović, sada slijedi testiranje svih zaposlenih koji su bili na trijažnim punktovima na ulazu u ovu zdravstvenu ustanovu.

– Nakon što završe svoj turnus rada testiraćemo ih i onda će dobiti sedam slobodnih dana i biće kod kuće – nastavio je Jusufović.

U UKC Tuzla zaposleno je 2.500 osoba, a većina ih je u stalnom kontaktu s pacijentima. Upravo na pacijente Jusufović je još jednom apelovao, kazavši da na trijažnim punktovima moraju biti iskreni.

– To što će dati podatak da su imali kontakt s nekim ljudima koji dolaze iz crvenih zona ili su zaraženi korona virusom, apsolutno ne znači da im neće biti pružena zdravstvena usluga. Naprotiv, dobiće samo posebnu pažnju, a procedura liječenja ide svojim tokom. Pacijente ne možemo vratiti s vrata UKC – zaključio je Jusufović.

Određeni broj zdravstvenih radnika iz tuzlanskog UKC nalazi se u izolaciji zbog bliskih, odnosno prvih kontakata sa zaposlenicima Medicinskog instituta Bayer, koji je poznatiji kao Centar za srce i predstavlja najveći klaster u TK.

Osim mjere samoizolacije koju im je izdala Higijensko-epidemiološka služba UKC-a, određeni broj zaposlenih je zbog kontakata sa onima u Centru za srce dobio godišnji odmor ili plaćeno odsustvo, kako se na posao ne bi vraćali najmanje 14 dana. Sa današnjim podacima Ministarstva zdravstva TK, iz ove dvije medicinske ustanove na korona virus ukupno je testirano 110 zaposlenih, odnosno 60 iz UKC-a i 50 iz Centra za srce. U UKC-u Tuzla tri osobe su pozitivne, a devet je iz Centra za srce.

(Klix)

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar