11. Novembra 2021.

Kjelini podržava Superligu

Big Portal

Superliga je pokrenuta u aprilu, ali je propala u roku od 48 sati posle velikog pritiska navijača, medija, fudbalskih organizacija.

Od ideje su prvo odustali engleski klubovi, Arsenal, Čelsi, Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Totenhem, a zatim i Atletiko Madrid, Milan i Inter.

Juventus, Real Madrid i Barselona jedini su koji se i dalje ne odriču tog projekta.

Kjelini je jedan od retkih igrača koji je javno podržao tu ideju.

“Razgovarao sam o tome poslednjih godina s predsednikom… Budućnost fudbala sve više ide ka evropskom pristupu u odnosu na nacionalne lige. Uz svo poštovanje, fudbaler Juventusa želi da igra te utakmice. Sportisti našeg nivoa, ali i navijači, žele da vide više utakmica na evropskom nivou. Stigli smo do tačke bez povratka”, rekao je Kjelini u intervjuu za DAZN.

Ideja Superlige je bila da se odvoji od Lige šampiona i vodi sopstveno takmičenje od 20 ekipa. Petnaest pozvanih klubova iz pet najbogatijih evropskih fudbalskih liga imalo bi zaštićeni status, dok bi preostalih pet mesta bilo otvoreno za druge klubove.

“Institucije, klubovi i igrači moraju da se sastanu i reformišu kalendar i stvore nova takmičenja kako bi ponovo pokrenuli ovaj sport, koji je i dalje najlepši na svetu, ali može da se unapredi”, rekao je Kjelini.

“U SAD, koji su majstori za ovakve stvari, napravili su Superlige u svakom sportu”, dodao je on.

Kjelini takođe podržava planove za smanjenje broja ekipa u Seriji A sa 20 na 18 kako bi se smanjio broj domaćih utakmica u prepunom fudbalskom kalendaru.

“U Seriji A bi trebalo da imamo 18 timova. Mogli bismo čak i da se vratimo na 16, ali mislim da je 18 pravi broj kako bismo ponovo podigli konkurentnost i dali više prostora utakmicama na evropskom nivou”, rekao je Kjelini.

“Svet ide napred i ne smemo iskuljučiti promene. Mislim da je od suštinskog značaja pronaći ljude koji mogu zajedno da razgovaraju o tome kako unaprediti fudbal. Trenutno nema dijaloga i ide se ka neodrživoj situaciji za sve nas. To čak i navijači mogu da osete”, zaključio je on.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare