Kivi usporava starenje: Podmlađuje organizam i čuva zdravlje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kivi usporava starenje: Podmlađuje organizam i čuva zdravlje

Ovoj voćki pripisuje se da jača imuni sistem, snižava visok krvni pritisak, štiti od kancera i raznih alergija i prehlada

IAKO mnogi smatraju da je kivi egzotična voćka, istina je da se on odavno odamaćio i gaji se i kod nas. Oni kojima je rodio nedavno su pobrali lekovite plodove.

Najznačajniji sastojci ukusnog kivija su antioksidansi i vitamin C. Količina vitamina C na 100 g kivija je 98 mg, što je skoro duplo više nego što je slučaj sa pomorandžom i limunom. Konzumiranjem jednog parčeta kivija, u organizam se unese više od 80 odsto dnevnih potreba organizma za vitaminom C.

Kiviju se pripisuje da jača imuni sistem, snižava visok krvni pritisak, štiti od kancera i raznih alergija i prehlada. Količina vitamina C u kiviju pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale, i tako se naše telo štiti od mnogih bolesti, posebno od onih koje imaju veze sa starenjem. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje celog tela.

Upotreba kivija naročito se preporučuje pušačima i onima koji konzumiraju alkohol, upravo zbog obilja vitamina C koji ublažava štetne efekte ovih poroka.

Kivi ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe, idealan je i u borbi protiv stresa.

Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora i veoma je dobar za varenje, prevenira gastritis i pomaže kod gasova.

Minerali kojih ima u kiviju, kao što su magnezijum i kalijum, jačaju kosti, zube i nokte. Ovi minerali pomažu i kod zarastanja kostiju usled preloma, a takođe poboljšavaju funkcionisanje nervnog i mišićnog sistema.

ZA KRVOTOK

VITAMIN E i omega 3 i 6 masne kiseline, koje sadrži kivi, razređuju krv u pravoj meri i tako poboljšavaju zdravlje arterija. Na ovaj način se sprečava pojava tromba i krvnih ugrušaka. Zato je kivi dobar za zaštitu od tromboze, srčanog udara i oštećenja mozga.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Zdrav, ukusan, sočan dezert: Da li ste ikada probali brauni od urmi

Zeljka

Začinite jelo kurkumom i ne razmišljajte o problemima sa srcem

Zeljka

Niste bolesni, a imate POVIŠENU temperaturu: Možda je kriva neka od ovih NAMIRNICA

Zeljka

Ostavite komentar