Kitovi ubice napali luksuznu jahtu koja je plovila ka Grčkoj: Posada sve snimala - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kitovi ubice napali luksuznu jahtu koja je plovila ka Grčkoj: Posada sve snimala

Brod je plovio ka Grčkoj kada ih je okružilo oko 30 kitova

Posada jedne britanske jahte bila je prinuđena da se brani od napada jata kita ubica, kada je njih 30 napalo njihovo plovilo nedaleko od Gibraltara.

Posada je snimila trenutak kada je nekoliko kitova plivalo kraj broda, a potom su zaronili i krenuli da kruže ispod broda. Nakon toga su kitovi ponovo izronili i kretali se na svega metar od jahte.

The 25ft orcas slammed into the vessel’s hull for two hours — and one swam away with a chunk of the rudder.

Napad je, prema pisanju The Sun trajao dva sata, a kitovi bi svako malo udarali u brod. U jednom trenutku uništili su kormilo luksuzne jahte, i primorali su tročlanu posadu da traži sigurnost na Gibraltaru.

Posada je imala zadatak da luksuznu jahtu prebaci od Kenta do Grčke, ali nakon napada bili su primorani da uđu u luku kako bi sanirali štetu na brodu.

Posada je objasnila da su kitovi krenuli da napadaju brod, te da su odmah isključili motore u nadi da će orke nastaviti svojim putem. Međutim, kitovi su i dalje napadali plovilo. Potom su, kako su rekli, u nekom trenutku primetili iza čamca odgrizene komade kormila.

– U jednom trenutku su se udaljili i mislio sam da su otišli, ali su se potom vratili. Moram priznati da sam se uplašio – rekao je Martin Evans koji je i snimio video.

Podsetimo, i prošle godine su kitovi ubice podivljali u Španiji. Oni su tokom avgusta i septembra napali četiri jedrilice za samo dve sedmice uz severnu obalu Španije.

U jednom od napada, u razmaku od samo tri sata, dve jedrilice su morale da zatraže pomoć s obale nakon što su se crne životinje, duge između 7 i 8 metara i teške pet tona, zaletale u trup broda. U oba slučaja orke su uništile kormilo pa su jedrilice na pučini čekale da ih spasilački brodovi odvuku u luku.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar