20. Novembra 2020.

Kisić Tepavčević: Svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab

Big Portal

Kisić Tepavčevićeva kaže da smo svjedoci kako virus korona iz minuta u minut širom svijeta uzima nove žrtve i ne bira pol, uzrast ni zanimanje, a uzima i najbolje među nama.

  • Krajnje je vrijeme da se svi uozbiljimo i shvatimo svoju ulogu maksimalno odgovorno. Stalno su pitanja koje će mjere da donosi država, ali suština je da shvatimo da čitav svijet ne može da uspije ukoliko svako ne preuzme svoju ulogu – naglašava Kisić Tepavčevićeva.

Ističe da svaka porodica sada treba da bude svoj krizni štab koji određuje šta je najbolje za sve njene članove, a svako svoj sopstveni kontrolor.

  • Nema novih mjera koje mogu da se donesu, a da su suštinski važne. Јedine mjere jesu nošenje maski i fizičko distanciranje. Sve ostale mjere koje države donose su samo u cilju povećanja uspješnosti ovih mjera – objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Naglašava da nijedna mjera sama po sebi ne može da riješi problem sa virusom korona, ali da će Krizni štab danas razgovarati o mjerama o kojima se stalno priča.

  • Da li je to neko ograničenje rada mjesta gdje se inače okupljaju ljudi, da li su to rigoroznije kontrole – sve se uvijek svede na jedno te isto. Da se svako do nas pridržava mjera, nijedna dodatna ne bi nam bila potrebna – ističe Kisić Tepavčevićeva.

“U ustanovama socijalne zaštite sporadični slučajevi zaraze”

Kisić Tepavčevićeva kaže da su u ustanovama socijalne zaštite od početka epidemije rigorozne kontrole, ali da se dešava da dođe do unošenja virusa.

  • Pošto je važan aktivan nadzor, vrlo brzo se prepoznaju inicijalni slučajevi i adekvatno se reaguje – objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Navodi da je u ovom momentu u ustanovama socijalne zaštite prijavljen 431 zaražen korisnik, a da su na virus korona pozitivna i 294 zaposlena.

  • Uglavnom se radi o sporadičnim slučajevima bolesti gdej se na vreijme prepoznalo i odmah reagovalo – naglašava Kisić Tepavčevićeva.

Podsejća da primanje novih korisnika u domove za stare i druge ustanove socijalne zaštitetnije nikada ni prestajalo.

  • Bitno je da svi novi korisnici treba da imaju adekvatnu medicinsku dokumentaciju i dokaz da su u pi-si-ar negativni na prisustvo virusa korona. Preporuka je da ustanove u kojima je potvrđena infekcija ne primaju nove korisnike u periodu maksimalne inkubacije od posljednjeg slučaja, što je 14 dana – objašnjava ona.

Kaže da je jednokratna pomoć od 10.000 dinara za zaposlene u ustanovama socijalne zaštite simboličan potez podrške da izdrže u borbi.

  • Pomoć su dobili svi zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, a ne samo ljekari i medicinske sestre. Radi se o nešto malo manje od 6.000 zaposlenih. Znam koliko im je teško u ovom momentu, ali oni su naša brana za širenje infekcije u osjetljivim populacijama – ističe Kisić Tepavčevićeva.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare