Kisić: Rano je za vakcinu, svi se nadamo do kraja godine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kisić: Rano je za vakcinu, svi se nadamo do kraja godine

Zamjenik direktora Instituta “Batut” Darija Kisić-Tepavčević izjavila je da će se u Srbiji koristiti ona vakcina za kovid koja će ispunjavati sve bezbjednosne protokole i kriterijume, ali je naglasila da u ovom momentu nije napravljena nijedna vakcina, niti je će u dogledno vrijeme biti u fazi da se koristi.

Na pitanje da li će o izboru vakcine za Srbiju odlučivati Krizni štab ili političari, a uz opasku da su vakcinu do sada najavljivali samo političari, dok su stručnjaci bili oprezni, Kisić-Tepavčević je napominje da je pitanje imunizacije javno zdrastveno pitanje i isključivo javno zdravstveno.

“Kada, kako i u kom momentu, da li preporučeno ili obavezno će biti korišćena određena vakcina o tome postoji jasan protokol koji je baziran na štrunčnim elementima i potrebama za imunizacijom. Drugi kriterijum ne dolazi u obir”, naglasila je.

Kako je navela, kada je u pitanju vakcina za kovid-19, iako je velika trka određenih država da naprave što bezbjedniju i efikasniju vakcinu, u ovom momentu nijedna nije napravljena niti je u fazi da bi mogla da se koristi u dogledno vrijeme.

“Ono što treba da bude svima jasno je da su sve vakcine koje se koriste kod nas prošle sve bezbednosne kontrole i to su vakcine koje se upotrebljavaju i u svim zemljama, a pre svega u zemljama EU”, objašnjava.

Nijedna vakcina, kazala je, bez obzira za koju bolest, neće biti primljena ukoliklo nema sve odgovarajuće sertifikate, ne prođe sve procedure i kontrole Agencije za lekove i medicinska sredstva, te mora da bude efikasna i visoko bezbedna. Upitana kada bi mogli da očekuju vakcinu koja bi ispunjavala sve te kriterijume, Kisić-Tepavčević je kazala da niko ne može tačno da odredi vrijeme jer nijedna vakcina do sada nije prošla sve faze ispitivanja.

Kaže, međutim, da i kad se proivede nabavka nije jednostavna.

“Kada procenjujemo potrebe i količine i sa raspisivanjem tendera to je procedura koja se radi godinu dana unapred, ništa ne može unapred. Kad je u pitanju kovid sve je specifično, ali nije to nešto što se broji danima, usudila bih se da kažem i mesecima”, dodala je ona.

“Svi se nadamo do kraja godine, ali u ovom momentu ne možemo da kažemo da je to nešto izvesno iako se nade polažu u dve do tri farmaceutske kuće koje se nalaze pri kraju istraživanja”, zaključila je Kisić-Tepavčević.

Foto: Tanjug
Tanjug

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar