Kisić: Ovo je drugi pik prvog talasa epidemije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kisić: Ovo je drugi pik prvog talasa epidemije

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u Evropi i Srbiji na dijelu drugi pik prvog talasa epidemije virusa korona i da se nada da on neće dosegnuti onaj prvi.

“Imali smo jednu stagnaciju, sada imamo porast i idemo ka drugom piku. Mi se nadamo da je danas pik, a da će nadalje biti silazni deo krivulje”, pojasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je u emisiji Fokus na televiziji B92 rekla da je epidemiološka situacija u Srbiji prilično stabilna, osim pojedinih gradova poput Beograda, Novog Pazara i Vranja, koji su žarišta.

Kako je kazala, u Novom Pazaru su se zdravstveni radnici zarazili van radnog mjesta, na proslavama.

“Nadamo se da će ovo da budu samo izuzeci. Zdravstveni radnik mora da ima na umu kakav odgovoran posao ima i da bude primer drugima”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da sada postoji velika vjerovatnoća, za razliku od zime, da smo zaraženi, a da to ne znamo.

“Ovaj broj od 143 potvrđena slučaja, gde smo najavili da budu jednocifreni brojevi, pa čak da neće ni biti, potvrđuje koliko nas ovaj virus iznenađuje. To je pokazatelj šta se dešava ukoliko se virusu to dozvoli”, pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, to je potvrda onima koji su se pitali da li je bilo potrebno uvoditi vanredno stanje.

“Da, bilo je potrebno. Efekti prevencije se vide kada se bolest ne javlja. Apsolutno je trebalo tada uvesti mere, uspeli smo da ojačamo kapacitete našeg zdravstvenog sistema, imamo i nove laboratorije. Veliki broj respiratora koje sada imamo, za koje se nadamo da nikada nećemo iskoristiti u punom kapacitetu”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da je potrebno povećanje kapaciteta, jer su ukinuli kovid centre i da se situacija prati iz minuta u minut.

Dodala je da je mjera vanrednog stanja bila dobra u vremenu, da ojačaju kapacitete ali da sumnja da će ikad doći situacija za takvu vrstu mjera.

Kisić Tepavčević je istakla da ovo nije isti virus kao onaj koji smo preležali u martu i aprilu i da sada ima mnogo manje najtežih formi bolesti koji zahtijevaju vještačku ventilaciju.

“Mi ne možemo da znamo kako će virus da odreaguje u svakom organizmu. Zato svi treba da se pazimo maksimalno i da ne igramo po principu – neće mene. Ovaj virus se pokazao dosta nepredvidivo”, kazala je ona.

Ponovila je da svako mora da učni sve da se ne zarazi, a da se ponaša kao da je zaražen i preduzme sve mjere predostrožnosti.

“Do sada je virus potvrđen kod 91 studenta, većina nema nikakve simptome. Ali ako je potrebna izolacija, ne možete ga poslati u studentski dom”, kazala je ona.

Ponovila je da je boravak u zatvorenom prostoru bez maske, na razdaljini od metar opasan.

Ona je rekla da ne treba da očekujemo talase, već da učinimo sve da se pridržavamo mjera, da za dvije nedelje sprečimo širenje.

“Očekivanje drugog, trećeg, petog talasa je nepotrebno. Virus je tu, nikada nije ni prestao da cirkuliše. Treba da razmišljamo da svaki miniut, sekund sprečimo njegovo dalje širenje”, kazala je ona.

TANJUG

Danas objavljeno

Dodatne mjere na spoljnim granicama EU

M.

Slučaj “Monstrum” ponovo trese Sjevernu Makedoniju

D V

Tuča za poslaničkom govornicom; “Kao argumente koristi silu” – Video

D V

Ostavite komentar