Kisić: Neće biti drugog talasa, izvesno da se ovaj neće ugasiti - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kisić: Neće biti drugog talasa, izvesno da se ovaj neće ugasiti

Zamjenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da po svemu sudeći na jesen neć biti drugog talasa virusa korona, već da će u period drugih respiratornih infekcija ući sa ovom prvom, koji će se samo nastaviti.

Ona je za Telegraf.rs rekla da je teško da će imati 28 dana bez novozaraženih, što je uslov da se kaže da je prvi talas epidemije završen.

Kisić Tepavčević je ukazala da je posljednjih nedjelja u Srbiji zabilježen postepen pad laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije korona virisom, ali da baš zato sada treba “da smognemo snage da se bez ikakvog opuštanja i dalje pridržavamo svih mjera, jer se pokazalo da su efektne”.

Ona je ukazala da može da se desi da se ponovo razbukti epidemiološka situacija, a da posebno zabrinjava činjenica da u zemljama u okruženju postoji trend porasta obolelih.

Naglašava i da svi građani koji odlaze u druge zemlje na odmor treba da znaju da je trenutno veća šansa da se zaraze tamo nego u Srbiji.

Kisić Tepavčević je rekla da će se vjerovatno opet korigovati odluka o obaveznom negativnom PCR testu za državljane drugih zemalja i otkrila da umaju desetak pacijenata koji su u martu i aprilu imali korona virus, a onda se opet zarazili.

Kao najveću nepoznanicu korona virusa ona je istakla dužinu imuniteta koju ima osoba nakon što je preležala bolest.

Danas objavljeno

Hrvati odlučili: Tesla na kovanicama

M.

MUP će spriječiti da SIPA hapsi građane Srpske

M.

Narednih dana Balkan očekuju ekstremne vrućine

M.

Ostavite komentar