Kisić: Manje testiranja znak da je aktivnost virusa smanjena - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kisić: Manje testiranja znak da je aktivnost virusa smanjena

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se na virus korona testira manje građana nego do sada jer je manje osoba koje imaju indikacije za testiranje.

Kisić Tepavčević je istakla da je aktivnost virusa korona u populaciji Srbije smanjena i navela da za to postoji nekoliko glavnih pokazatelja, od kojih je jedan i manji broj osoba s indikacijama za testiranje.

Ona je objasnila da je procenat pozitivnosti u odnosu na broj testiranih i tokom vanrednog stanja bio jedan od značajnih pokazatelja.

“Mi smo posljednjih dana manji broj ljudi testirali na dnevnom nivou ne zato što nemamo testova, nego je manje osoba koje imaju indikacija za testiranje. I najzad, od tog malog broja potvrđenih slučajeva, dvije trećine nema nikakve simptome infekcije”, kazala je Kisić Tepavčević za RTS.

Govoreći o situaciji u radnim kolektivima u kojima je trenutno virus najizraženiji, u Leskovcu, Vranju i Zaječaru, Kisić Tepavčević je rekla da se vidi kako se brzo i jednostavno proširi virus ukoliko uđe u zatvoreni prostor, a prisutni se ne pridržavaju mjera.

“Ono što je opet dobro je da dve trećine nije imalo znakove infekcije”, istakla je Kisić Tepavčević i dodala da se ne smiju ispuštati iz vida mjere opreza.

Ipak, kako je kazala, na vrijeme se odreagovalo u sva tri mjesta, ta žarišta su ugašena i nije došlo do širenja na dalju populaciju.

Kisić Tepavčević je rekla da se život, zdravstveni sistem vraća u normalu, ali da nije sve prepušteno slučaju jer, kako kaže, postoji zdravstveni nadzor.

“Ali, najbitnije je da nijedna mera ne može da bude važnija i efikasnija od naše lične procene rizika i sprovođenja svih traženih mera – držanja na bezbednoj udaljenosti, redovnog pranja ruku, kao i nošenja maski u zatvorenim prostorima”, zaključila je Kisić Tepavčević.

TANJUG

Danas objavljeno

Kosovska Mitrovica: Tuča i pucnjava ispred kafića

M.

Tri dokaza na osnovu kojih će saslušati Belivuka i Miljkovića: “Kuća strave” korišćena po uzoru na “klanicu” u Ritopeku

M.

Uhapšen naoružan muškarac u zagrebačkoj Dubravi

M.

Ostavite komentar