Kisić: Aktivno se gradi kolektivni imunitet od 70 odsto - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kisić: Aktivno se gradi kolektivni imunitet od 70 odsto

U Srbiji se aktivno gradi kolektivni imunitet od 70 odsto, koji bi prema procjenama trebao da spriječi epidemijsko širenje virusa korona, izjavila je danas ministarka za rad Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Ona je u Nišu, gdje je u Gerontološkom centru počela vakcinacija korisnika te ustanove, pojasnila da je cilj da se prvo zaštite najugroženiji, što će uticati na povećanje imuniteta opšte populacije.

Rekla je i da je zaključno sa oktobrom, procijenjeni stepen kolektivnog imuniteta bio oko 20 odsto, te da se nakon toga desio posljednji pik u ovom talasu kada je zabilježena veća prokuženost.

“Nadamo se da je imunitet nakon preležane bolesti i nakon vakcinacije dovoljno dug da bude u jednom vremenskom periodu značajna akumulacija svih nas koji imamo imunitet i da predstavlja barijeru za dalje širenje infekcije”, rekla je Kisić Tepavčevićeva novinarima.

Navela je i da su od prije četiri nedjelje u svim centrima za socijalnu zaštitu dostupni antigenski testovi, koji su, dodaje, otkrili veliki broj novih slučajeva infekcije, koji su uglavnom asimptomatski ili sa blagim simptomima.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar