Kiseonik koji se daje pacijentima, nije štetan po zdravlje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kiseonik koji se daje pacijentima, nije štetan po zdravlje

Kiseonik koji se daje pacijentima u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nije štetan po zdravlje pacijenata i u skladu je sa svim potrebnim propisima, isti je kao kiseonik koji se upotrebljava u svim bolnicama u regionu i Evropi, te pacijenti nemaju razloga za strah, poručili su iz ove ustanove.

Tvrde da to dokazuje i sertifikat koji su dostavili medijima.

– Otkad postoji UKC Republike Srpske koristi se isti kiseonik i ne stoje tvrdnje i insinuacije o njegovoj upotrebi u vrijeme pandemije virusa korona. Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovdje je takvim kiseonikom izliječeno na hiljade pacijenata – objasnili su u UKC RS.

Tvrde da nema razloga za strah, i da “kiseonik koji je u upotrebi UKC Republike Srpske nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata”.

Napominju da je “širenja laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banjaluke i cijele Republike Srpske, posebno među pacijentima i njihovim porodicama jako opasno.

– Upozoravamo sve one koji iz samo njima znanih razloga pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose jos većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje – naglasili su u ovoj ustanovi.

Ističu da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi spasili svaki život tokom ove pandemije.

Kiseonik igra veliku ulogu u tome jer samo danas je oko 200 ljudi u UKC Republike Srpske na kiseoničnoj podršci.

– Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama. Ljekari i medicinsko osoblje UKC RS osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana RS. Na kraju da napomenemo ne želimo da učestvujemo u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali – zaključili su u UKC RS.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je juče ispred Okružnog javnog tužilaštva rekao da u UKC dolazi kiseonik bez licenci, atesta i kontrole serija i bez papira koje potvrđuju o kom kiseoniku se radi, te da ima dokaze da firma “TGT” iz Laktaša taj kiseonik isporučuje, ali da ona nije registrovana za unutrašnji promet lijekova.

Prema njegovim riječima, firma koja se bavi uvozom ima dozvolu samo za uvoz tehničkog, odnosno industrijskog gasa, koji koriste, na primjer mehaničari, a nema licencu za uvoz lijekova, odnosno medicinskog gasa.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

“Rusija bi mogla, ali prvo…”

M.

NATO ipak neće?

M.

“Mi ćemo s Rusijom ipak…”

M.

Ostavite komentar