Kiša u Australiji: Mogući odroni i zagađenje zbog pljuskova - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kiša u Australiji: Mogući odroni i zagađenje zbog pljuskova

Vremenska prognoza najavljuje u srijedu oluje u Australiji koje bi trebalo da donesu olakšanje u toj požarima poharanoj zemlji, ali meteorolozi upozoravaju da obilni pljuskovi nose rizik od klizišta i zagađenja.

Australija je u proteklom razdoblju bila suočena sa dosad najgorom sezonom požara koji su od septembra odnijeli 28 života, uništili više od 2.500 kuća i poharali površinu veličine Bugarske.

Kiše prognozirane za srijedu trebalo bi da pomognu i u lokalizaciji stotinak požara koji su još aktivni u Novom Južnom Valsu i državi Viktoriji, a dio njih mogao bi biti ugašen, prognoziraju meteorolozi upozoravajući takođe da vremenske promjene donose nove opasnosti.

“Obilne kiše i grmljavinske oluje donose potencijalnu opasnost od poplava na opožarenim područjima Novog Južnog Valesa i Viktorije koja su ranjiva zbog klizišta i srušenih stabala”, izjavila je meteorolog Sarah Scully.

Vlasti su takođe izrazile zabrinutost da bi snažne kiše nakon požara mogle uzrokovati zagađenje vode. Glavni grad države Viktorije Melburnedanima je obavijen gustim i toksičnim dimom od požara zbog čega je zatvorena pista na aerodromu, a početak kvalifikacijskih mečeva za tenski turnir Australien open odgođen je drugi dan zaredom.

(24sata.hr)

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar