1. Maja 2019.

Kiša prepunila korita rijeka

Big Portal

U porastu je i vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac i on iznosi 198,79 centimetara. Kada je riječ o opštini Doboj Istok, podaci Civilne zaštite TK pokazuju da su svi vodotoci i rijeka Spreča u porastu i na granici su izlijevanja. Još uvijek nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Usljed obilnih kišnih padavina na području Tuzlanskog kantona došlo je do izlijevanja nekoliko rijeka, a najkritičnije je u Lukavcu gdje je oštećen i most.

Opštinski štab Civilne zaštite na području Lukavca danas je proglasio stanje prirodne nesreće zbog poplava koje su zadesile određene dijelove opštine.

Trenutno je najteže stanje na području naselja Poljice i Šikulje, a ekipe Civilne zaštite Lukavca se nalaze na terenu kako bi poduzela sve mjere zaštite.

Načelnik Lukavca Edin Delić je kazao da je na području Šikulja došlo do oštećenja jednog mosta koji je trenutno neprohodan za pješake, a sanaciji će se pristupiti nakon smanjenja vodostaja.

“Kiša jenjava i mi očekujemo da neće biti veće eskalacije problema. Na tri lokacije smo imali izlijevanje vode i stekli su se uslovi da se proglasni stanje prirodne nesreće kako bismo mogli reagovati na terenu”, istakao je Delić.

Prema dostupnim podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, velika količina padavina u protekla 24 sata prouzrokovala je porast svih vodostaja i vodotoka na području ovog kantona.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac iznosi 322 centimetra zbog čega su poduzete sve redovne mjere borbe protiv poplava.

Na području opštine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta priobalno. Svi lokalni vodotoci su u porastu, a nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.

Govoreći o Srebreniku, iz Civilne zaštite TK su naveli da se rijeka Tinja priobalno izlila i poplavila poljoprivredno zemljište u naselju Špionica. Nema poplavljenih stambenih i infrastrukturnih objekata.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare