Kiša nedovoljna da ugasi vatru u Amazoniji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kiša nedovoljna da ugasi vatru u Amazoniji

Slaba kiša koja se očekuje u Amazoniji do 10. septembra vjerovatno neće biti dovoljna da ugasi brojne požare koji bukte u ovom dijelu Brazila i donijeće samo mjestimično olakšanje situacije, upozorili su stručnjaci za meteorološke podatke.

Najveća svjetska kišna šuma ove godine je do 25. avgusta bila zahvaćena požarima koji su za 79 odsto veći nego ranije, objavila je državna agencija za svemirska istraživanja.

Požari nisu ograničeni na Brazil, pošto je površina od najmanje 10.000 kilometara kvadratnih zahvaćena vatrom u Boliviji, nedaleko od granice sa Paragvajem i Brazilom.

Brazilske vlasti angažovale su vojsku i specijlane avione u gašenju vatre, ali će time moći da se ugase samo manji požari i spriječi izbijanje novih, rekli su stručnjaci. Veća žarišta može ugasiti samo jaka kiša.

Sezona kiša u Amazoniji obično počinje krajem septembra i potrebne su sedmice da se padavine rašire po čitavom regionu.

U prognozi za narednih 15 dana navodi se da će kiša najviše padati u područjima gdje je najmanje potrebna, rekla je Marija Silva Dijas, profesor atmosferskih nauka na Univerzitetu u Sao Paulu.

Manje padavina očekuje se u dijelovima Amazonije u kojima bukte najveći požari, dodala je ona.

Stručnjaci napominju da će u narednim sedmicama čak i u oblastima sa više padavina pljuskovi da se dešavaju samo mjestimično.

Danas objavljeno

PREMINULO 10 LJUDI Koronom zaraženo još 72 osobe u Srpskoj

D

Spasioci izvukli sedmoricu rudara poslije 14 dana

D

U Rusiji zaraženo više od 21.000 ljudi

D

Ostavite komentar