Kipar zbog požara zatražio pomoć EU i Izraela - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kipar zbog požara zatražio pomoć EU i Izraela

Kipar je zatražio pomoć EU i Izraela nakon što su požari poharali dio zemlje sjeverno od gradova Limasola i Larnake, dok je u Grčkoj nakon desetodnevne vrućine buknuo veliki požar na otoku Kefalonija.

Požar na Kipru, koji potpiruju snažni vjetrovi, pogodio je najmanje šest naselja u podnožju planine Troodos, što je područje borovih šuma i niskog raslinja, javlja Hina.

Zasad nema vijesti o povrijeđenima, a na tom je dijelu došlo do nestanka struje.Dim se mogao vidjeti iz glavnog grada Nikozije, koji je udaljen oko 75 kilometara.

Grčka se ponudila pomoći s dva aviona, a pomoć Kipar očekuje i od Izraela.

  • Ovo je vrlo težak dan za Kipar. Svi su državni mehanizmi pokrenuti, a prioritet je da ne bude žrtava – rekao je kiparski predsjednik Nikos (Nicos) Anastasiades. Uzrok požara koji je buknuo oko podne u subotu zasad nije poznat. U Grčkoj je nakon desetodnevnog toplinskog vala i suše buknuo veliki požar na otoku Kefaloniji. Sela su morala biti evakuirana, a vatrogasci su koristili sedam kanadera i helikoptera kako bi zaustavili vatru. Grčka je pogođena toplinskim valom s temperaturama višim od 40 stepeni Celzija, a uz to pušu i jaki vjetrovi.

(Avaz)

Danas objavljeno

“Islamska država” preuzela odgovornost za eksplozije u Avganistanu

M.

Preliminarni rezultati: Putinovoj stranci najviše glasova

M.

Protest aktivistkinja u Kabulu, traže da se vrati ministarstvo za pitanja žena

M.

Ostavite komentar