Kinezi traže da se istraži: Koronavirus nastao u Americi? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kinezi traže da se istraži: Koronavirus nastao u Americi?

Više od 15 miliona korisnika u Kini potpisalo je onlajn peticiju da se kao mogući izvor koronavirusa istraži laboratoriju Fort Detrik u SAD.

Peticiju je pokrenuo kineski Global tajms, a od Svetske zdravstvene organizacije (SZO) zahteva se da istraži ovaj slučaj.

Navodeći da je, dok SZO planira da sprovede sledeću fazu traženja izvora koronavirusa i ne isključuje mogućnost “curenja iz laboratorije”, poziva iz međunarodne zajednice za istraživanje laboratorije Fort Detrik u SAD sve više. CMG dodaje da je opravdan snažan zahtev međunarodne zajednice da istraži laboratoriju “poznatu kao najmračniji eksperimentalni centar vlade SAD”.

SZO treba da se povinuje javnom mnjenju i temeljno istraži Fort Detrik i više od 200 američkih prekomorskih bioloških laboratorija, navodi se u komentaru.

CMG piše da su se, prema izveštaju CBS-a, u avgustu 2019. u Merilendu pojavili slučajevi plućnih bolesti, koji su tada povezani sa upotrebom e-cigareta. Nakon toga, dodaje se, Medicinski institut za infektivne bolesti američke vojske u Fort Detriku je naglo zatvoren a američka vlada, iako suočena sa sumnjama, odbila je da objavi više informacija navodeći kao razlog “nacionalnu bezbednost”.

SZO je u zajedničkom istraživačkom izveštaju objavljenom krajem marta zaključila da je “krajnje neverovatno” da je virus iscurio iz kineske laboratorije, podseća CMG i dodaje da bi, pošto se mogućnost “curenja iz laboratorije” još ne isključuje, sumnjivi Detrik trebalo da bude prvi predmet istrage.

To je potreba za naučnim istraživanjem i glasom ljudi širom sveta. SAD bi trebalo da zauzmu transparentan i odgovoran stav što je pre moguće i pozovu SZO da ode u SAD radi sprovođenja istraživanja izvora, posebno istrage u laboratoriji Fort Detrik, ističe se u klomentaru uz optužbe SAD za političku manipulaciju o poreklu kovida 19 kako bi se za epidemiju okrivila Kina.

Pandemiju kovida 19 moguće je prevazići samo saradnjom čitavog čovečanstva. SAD bi trebalo da prestanu da se igraju političkih trikova po pitanju porekla virusa. SZO treba da se povinuje javnom mnjenju, temeljno istraži Fort Detrik i više od 200 američkih prekomorskih bioloških laboratorija, temeljno istraži izvor američke epidemije, pronađe odgovor i vrati istinu svetu, zaključila je Kineska medijska grupa.

Danas objavljeno

Sve ruske trupe napustile Kazahstan

M.

Zemljotres u okolini Bjelovara

M.

Krivokapić podnio inicijativu za smjenu Abazovića

M.

Ostavite komentar