22. Decembra 2020.

Kinezi otvaraju noćne klubove: Wuhan živi punim plućima

Big Portal

Dok noćne zabave ostaju nedosanjani san za ostatak svijeta, u Wuhanu se otvaraju novi noćni klubovi, a zabava ne prestaje, prenosi Wion News.

Na ulicama Wuhana se ovih dana mogu vidjeti prizori o kojima ostatak svijeta može samo sanjati. Noćni život u tom gradu vratio se u punom jeku, što je posebno obradovalo mlade ljude željne zabave.

Scene su to koje su zbog pandemije u ostatku svijeta trenutno nezamislive, no mladi stanovnici Wuhana ne štede vrijeme i uživaju u noćnim izlascima, gužvi, druženju u klubovima i hrani na uličnim štandovima te nadoknađuju izgubljeno vrijeme.

Mnogi se ovakvim prizorima nadaju u 2021. godini nakon globalnog uvođenja vakcine protiv covida-19.

  • Nakon prvog talasa epidemije u Wuhanu, sada se osjećam kao da živim neki drugi život – rekao je Zhang Qiong (29) slaveći rođendan s prijateljima u prepunoj pivnici.

Nakon što je Wuhanska vlada odlučila u potpunosti zatvoriti grad, tamo nije zabilježen slučaj zaraze korona virusa od 10. maja 2020. godine.

Taj je grad od 11 miliona stanovnika bio u potpunosti odsječen od ostatka Kine u lockdownu koju je započeo 23. januara 2020. godine.

Na cestama su bile postavljene barijere, a avioni, vozovi i autobusi nisu mogli u grad. Gotovo 3.900 od 4.634 slučajeva smrti od korona virusa u Kini zabilježeno je upravo u Wuhanu.

Lockdown je teško pao mladim ljudima u Wuhanu, koji su mjesecima bili zatvoreni u svojim domovima čekajući ponovno otvaranje noćnog života. Neki su od njih u tom periodu bili produktivni i lockdown iskoristili za pripreme nakon otvaranja.

  • Neka od mojih novih pjesama će sigurno biti o pandemiji – kaže Wang Xinghao, frontmen wuhanskog pop-rock benda Mad Rat.

On je ovoga mjeseca organizovao koncert za više od 100 ljudi. Jednu od njegovih novih pjesama inspirisala su tri mjeseca života s majkom.

  • Tokom epidemije je Wuhan bio mrtav grad. Sada svi izlaze jesti i zabavljati se. Mislim da ni prije epidemije nije bilo ovoliko ljudi vani, kaže rock muzičar Yi Yi za Wion news.

Uprkos uspješnosti noćne scene Wuhana, vlasnici firmi i restorana kažu da bi moglo proći još vremena prije nego što porast prometa nadoknadi velike gubitke do kojih je došlo tokom zatvaranja. Ipak, mnogima je poruka sada jasnija.

(Agencije)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare