26. Jula 2022.

Kinezi lansirali 23 tone otpada u svemir: Postoji šansa da padne na zemlju i zatrpa stanovništvo

Big Portal

On se pridružio modulu Tajnhe koji je lansiran prošle godine, a do kraja ove Kinezi planiraju da lansiraju još jedan modul, nazvan Mengtijan.

Lansiranje drugog modula Kina uspešno u svemir lansirala drugi modul svoje svemirske stanice.

No, nije problem što Kina lansira nove module i gradi svoju svemirsku stanicu, već što se događa s tim snažnim raketama nakon što obave svoj posao.

Tokom prve faze u orbiti, Long March 5B odbacio je 23 tone otpada, za koje stručnjaci računaju da će nekoliko dana kružiti u orbiti. Problem je što će taj otpad u nekom trenutku pasti na Zemlju. Deo će izgoreti prilikom prolaska kroz atmosferu, ali, upozoravaju, neće sav.

Na nesreću, verovatno je da će 21 tona teška jezgra ostati u niskoj orbiti i nekontrolisano pasti na Zemlju, upozorio je astronom Džonatan Mekdauvel iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan. U razgovoru za Gizmodo istakao je da bi bio prijatno iznenađen da su Kinezi promenili dizajn jezgra, čime bi se povećala šansa da ostaci izgore prilikom ulaska u atmosferu.

Verovatno nisu i sad nas očekuje još jedna vožnja, kao i prošli put, istakao je on.

Stručnjaci upozoravaju kako postoji šansa da taj svemirski otpad završi na naseljenom području. Naime, delovi kineske rakete već su se dva puta rušili na Zemlju. I dok je 2020. deo rakete koji nije izgorio pao u Indijski okean, 2021. to nije bio slučaj, već je pogodio nekoliko sela na Obali slonovače.

Studija objavljena u Nature Astronomy upozorava kako će, zbog sve veće gužve u svemiru, u sledećih deset godina porasti rizik od ljudskih žrtava zbog pada svemirskog smeća na Zemlju. U studiji se navodi kako rizik iznosi čak 10 odsto da će biti ljudskih žrtava. Koliko i gde, nije moguće izračunati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare