Kinezi kreću u osvajanje Japana - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kinezi kreću u osvajanje Japana

Kineski BYD najavljuje izlazak na japansko tržište električnih automobila u 2023.

Kineski automobilski gigant najavio je u ponedeljak da će prodavati električna vozila na baterije u Japanu od početka sledeće godine, signalizirajući nastavak prodora na velika tržišta automobila, nakon već ugovorenog posla u Nemačkoj.

Od 31. januara sledeće godine, BYD će u Japanu prodavati električno sportsko terensko vozilo ATTO 3, koje će moći da pređe 485 kilometara između dva punjenja, a koštaće 4,4 miliona jena (32.735 dolara).

Poređenja radi, standardni električni model Leaf japanskog Nissana može da pređe 322 kilometra između dva punjenja, a košta oko 3,7 miliona jena, piše Hrportfolio.

U drugoj polovini januara, japanska filijala BYD-a otvoriće izložbene salone u 22 japanska grada, a plan je da pokrije svih 47 prefektura, rekao je izvršni direktor Acuki Tofukudži. Do kraja sledeće godine nameravaju da lansiraju još dva modela na japansko tržište i otvore više od 100 prodajnih mesta do 2025.

U Japanu su hibridi i dalje popularniji od baterijskih električnih automobila, ali je dolazak stranih proizvođača vozila na struju, kao što su BYD i Volkswagen, povećati udeo automobila koji koriste samo električnu energiju za pogon.

BYD Atto 3 (Foto: BYD promo)

U maju je Toyota počela da prodaje prvi potpuno električni bZ4X u zemlji, ali samo za potrebe iznajmljivanja, naplaćujući 106.700 jena mesečno za prve četiri godine 10-godišnjeg ugovora.

Za manje od dva meseca bili su prinuđeni da ih povuku iz prodaje iz bezbednosnih razloga, a proizvodnju su ponovo pokrenuli u oktobru, napominje Rojters.

Kineski gigant dogovorio je u oktobru sa nemačkom rent-a-car kompanijom Sixt da isporuči oko 100.000 električnih automobila do 2028. godine. U prvoj narudžbi od BYD-a, Sixt traži nekoliko hiljada vozila, od kojih će neka biti dostupna već ove godine.

U početnoj fazi, električna vozila biće ponuđena klijentima u Nemačkoj, Francuskoj, Holandiji i Britaniji, saopštila je ta nemačka kompanija koja posluje u 105 zemalja sveta.

B92.

Danas objavljeno

BMW predstavio redizajnirani X5 i X6

Zeljka

Priča o vlasniku Tesle kome je u vožnji otpao volan dobila epilog

Zeljka

Zemlja starih dizelaša: 75% automobila koristi ovo gorivo

Zeljka

Ostavite komentar