17. Augusta 2019.

Kinezi i Slovenci na odustaju od gradnje HE Dabar

Big Portal

Krajem prošlog mjeseca Kancelarija za razmatranje žalbi BiH poništila je dio postupka za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju HE „Dabar“, nakon što im je konzorcijum, koji čine kompanije „China National Electric Engineering Co. Ltd“ iz Kine i „RIKO“ iz Slovenije, uputio žalbu na Odluku o nedopustivosti učešća u takmičarskom dijalogu. Tom prilikom prihvaćeni su navodi konzorcijuma da ni ostali ponuđači nisu dokazali kadrovsku sposobnost, dok je odbačen dio žalbe konzorcijuma koji se odnosi na njihovu diskvalifikaciju iz postupka javne nabavke.

Da ovaj konzorcijum neće lako odustati od projekta, dokazuje i činjenica da su uputili tužbu Sudu BiH u kojoj su tražili da kompletan postupak javne nabavke bude poništen.

„Konzorcijum „CNEEC-RIKO“ Kina  i RIKO doo Ljubljana pokrenuli su tužbu protiv rješenja broj: JN2-01-07-1-1173-12/19 od 03.07.2019. godine. Tužba, pod sudskim brojem S1 3 U 033268 19 Fp, zavedena je dana 13.08.2019. godine i predmet se nalazi u fazi pripreme.“, saopštili su za BN iz Suda BiH.

Kinesko-slovenački konzorcijum ispao je iz igre nakon prve faze izbora, kada su prošle dvije kineske kompanije koje su 22. aprila odabrane za drugu fazu. Nakon toga uslijedila je žalba konzorcijuma u kojoj su tvrdili da je cjelokupan tender namješten i da se unaprijed znalo koji kandidat ili više njih će proći u sljedeću fazu postupka, pa i sa kojim od kandidata će ERS potpisati ugovor o javnoj nabavci.

Iz Elektroprivrede na ove tvrdnje BN TV drsko poručuju: 

„Zakonske procedure su jasne i one se u potpunosti primjenjuju. Insinuacije navedene u opisu pitanja ne mogu biti predmet zvanične korespodencije između ERS-a i vaše televizije”.

Prvi čovjek Vlade RS ne vidi nikakav problem u svemu navedenom i uvjeren je da će kompletan posao oko izbora ponuđača biti uskoro završen.

„Bila je procedura izbora izvođača radova, imali smo tri izvođača i bilo je žalbi na tu proceduru. Komisija za žalbe odbacila je žalbu, sad su ostala dva izvođača i, prema informacijama kojima raspolažemo, mislimo da će doći do dogovora između ta dva ponuđača i da ćemo veoma brzo biti u poziciji da potpišemo ugovor”, rekao je Radovan Višković.

Pokrenuti upravni spor ne zadržava izvršenje, što znači da se ugovor za gradnju HE „Dabar“ može potpisati, ali ukoliko kinesko-slovenački konzorcijum CNEEC – RIKO dobije spor, Srpskoj kasnije prijete tužbe za naknadu štete. To je ranije i u više navrata upozoravao poslanik Nebojša Vukanović, koji kaže da je pokrenuta tužba jasan pokazatelj da svjetske firme neće tolerisati zloupotrebu i korupciju.

„Ja se bojim da će rukovodstvo HE “Dabar“ i ERS, jer to su njihove marionete, Luke Petrovića, insistirati da se dogovoreni posao realizuje sa firmom od koje očito imaju lični interes, a da će to kasnije biti tužba koju će izgubiti Republika Srpska. Kada je početa da se pravi HE “Dabar“ rečeno je da će koštati 180 miliona evra i da će biti završena do 2016. godine. Sada traže 430 miliona maraka. Dakle, nakon osam godina izgradnje sada traže mnogo više novaca i kredit od 430 miliona, dakle 50 miliona više nego što je trebala da košta cijela investicija.“, kaže poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović.

Preduzeće „HE Dabar“ u vlasništvu je „HE na Trebišnjici“. Osnovano je 2011. godine, od kada se najavljuje gradnja objekata hidroelektrane. U januaru ove godine „HE Dabar” raspisale su javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE ukupne vrijednosti oko 430 miliona KM. Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine. Od 19 zainteresovanih svjetskih kompanija za gradnju HE „Dabar“, nakon raspisivanja tendera, samo su predstavnici tri kineske i jedne slovenačke kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da se grade objekti pomenute HE. 

BN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare