9. Decembra 2020.

Kinezi bi da prave “super vojnike”?

Big Portal

Tako bar tvrdi direktor Nacionalne obaveštajne službe Džon Retklif, koji je to rekao u intervjuu za Vol strit džornal, navodeći da Peking ne zna za etičke granice u potrazi za moći i da Kina predstavlja glavnu pretnju po nacionalnu bezbednost SAD, prenosi NBC njuz.

Niko iz njegove kancelarije i CIA nije odmah odgovorio na poziv za komentar kako bi detaljnije obrazložili na koji način Kina namerava da stvori “super vojnike”. Na zahtev za komentar nisu odgovorili ni kineski zvaničnici.

Dva američka naučnika su prošle godine napisala rad u kojem su ispitivala ambicije Kine da primeni biotehnologiju na bojnom polju. Oni su napomenuli da se mogu uočiti pokazatelji koji govore u prilog tome da je Kina zainteresovana za korišćenje tehnologije koja bi mogla da utiče na gene tako da oni poboljšaju sposobnosti ljudi, te da bi to moglo da se primeni u vojsci.

Elsa Kania, ekspert za pitanje kineske odbrambene tehnologije i Vilson VornDik, savetnik za pitanja koja se odnose na Kinu i bivši marinac, navode da postoje indikacije da su kineski vojni naučnici počeli da istražuju potencijal tehnologije za promenu gena poznate kao CRISPR (skraćenica za “clusters of regularly interspaced short palindromic repeats”).

Ova dva naučnika su u svom radu istakla da su kineski vojni stručnjaci i stratezi uporno naglašavali da bi biotehnologija mogla da postane primenljiva u vojnim poslovima u budućnosti, pozivajući se na članak objavljen 2015. godine u jednom vojnom časopisu, kao i na izjavu jednog kineskog generala iz 2017. godine.

VornDik je u telefonskom intervjuu rekao da je manje zabrinut zbog upotrebe takvih istraživanja na vojnom polju, a više zbog nepredvidjenih posledica neovlašćenog uticaja na ljudske gene.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare