6. Februara 2020.

Kinez zadržan na promatranju u tuzlanskoj bolnici

Big Portal

Proteklih dana u javnosti su se pojavile informacije da se u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli nalazi pacijent koji je pod sumnjom da je zaražen virusom korona. Iz ove zdravstvene ustanove danas su pojasnili o kakvom slučaju je riječ.

Kako su istaknuli, proteklog ponedjeljka u Centru za hemodijalizu se pojavio pacijent koji je na redovnom tretmanu od 2018. godine. Riječ je o kineskom državljaninu s mjestom prebivališta u Tuzli, a koji je u decembru prošle godine zajedno sa suprugom boravio u rodnoj zemlji.

“U kontekstu svih dešavanja vezanih za korona virus po dojavi da dolazi pacijent koji je boravio u Kini prihvatili smo ga na adekvatan način. On je epidemiološki opserviran, a nije pokazivao nikakve znake respiratorne infekcije. Bio je afebrilan i jednostavno smo smatrali da može ići dalje na tretman hemodijalize. Za njega je odvojena posebna soba i aparat na kojem će biti hemodijaliziran. On je skupa sa suprugom koja je također boravila u Kini stavljen pod zdravstveni nadzor službe HES-a”, kazao je načelnik Sektora za higijensko-epidemiološki nadzor u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli Amer Čustović.

Utvrđena je i ruta kojom je ovaj pacijent došao iz Kine u Tuzlu. Boravio je u sjevernom dijelu te zemlje koji je nekoliko hiljada kilometara udaljen od Vuhana, a njegovo putovanje je išlo od Pekinga, preko Dohe, Frankfurta, Srbije (Beograda) te BiH. Kako je naveo Čustović, pacijent će skupa sa suprugom pod nazdorom ljekara biti još od sedam do deset dana.

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla hospitalizirano je 14 pacijenata s gripom tipa A, a među oboljelima je i dvoje djece.

“Djeca koje se nalaze na Klinici za pedijatriju su u relativno dobrom stanju i stalno su pod pratnjom naših ljekara. Dva pacijenta koja se nalaze na Klinici za anesteziologiju i reanimaciju su još u teškom stanju, s tim da je jedan pacijent koji dolazi iz Brčkog priključen na aparate za vještačko disanje”, kazao je načelnik sektora za higijensko-epidemiološki nadzor dr. Amer Čustović.

Istakao je da su očekivanja da će se sezona gripe nastaviti i tokom februara.

“Ako ne dođe do porasta ostat će na ovom nivou i trajat će sigurno do polovine marta. Naši svi kapaciteti i resursi su uključeni na praćenje stanja. Imamo oformljen tim unutar Kliničkog centra koji redovno prati stanje nakon čega opserviramo svakog pacijenta i djelujemo prema zadanoj situaciji”, kaže Čustović.

Vlada Tuzlanskog kantona juče je formirala krizni štab i to po hitnom postupku, a u skladu sa preporukama Federalnog ministarstva zdravstva. Zadatak štaba je da prati situaciju i reaguje u slučaju pojave zaraženih virusom korona te da poduzme preventivne mjere s ciljem sprečavanja i ublažavanja posljedica mogućih incidentnih situacija.

Na sastanku je usvojen plan aktivnosti u slučaju pojave oboljelih i sumnje na oboljenje na području Tuzlanskog kantona, posebno uzevši u obzir lokaciju Međunarodnog aerodroma Tuzla.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare