Kinez na aukciji kupio goluba za 1,6 miliona evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kinez na aukciji kupio goluba za 1,6 miliona evra

Golub pismonoša iz belgijske uzgajivačnice prodat je na aukciji jednom kineskom kupcu po rekordnoj ceni od 1,6 miliona evra, preneo je Pižon paradi, specijalizovani sajt koji je organizovao prodaju.

Golubica po imenu Nju Kim, koja potiče iz poznate uzgajivačnice na području Antverpena, postala je najskuplja prodata ptica svoje vrste u svetu.

Prethodni rekord je držao golub mužjak Armando, iz druge uzgajivačnice u Flandriji, koji je prodat 2019. godine za 1,24 miliona evra.

– Smatram da je ovo svetski rekord, jer nikada ranije nije prodata ptica po tako velikoj ceni – rekao je izvršni direktor platforme Pipa Nikolas Giselbreh.

Golubica je sa dve godine postala miljenica na takmičenjima. Ona je 2018. godine osvojila titulu najboljeg goluba u Belgiji.

Elitni evropski golubovi postali su sve popularniji širom sveta poslednjih godina, posebno u Kini, gde golubarstvo može da stvori ogromne dobitke.

Interesovanje bogatih kupaca, iz Azije ili zalivskih zemalja, dovelo je do skoka cena za ove „šampione“, čiji se takmičenje sastoji u tome da se prvi kući vrate instinktivno, nakon što su ponekad prevalili stotine kilometara.

Uzgoj golubova je tradicija ukorenjena u Belgiji, ali takodje i u Holandiji ili na severu Francuske. Samo u Belgiji ima oko 20.000 uzgajivača golubova namenjenih za takmičenja na visokom nivou.

Danas objavljeno

Kina poslala astronaute u „Nebesku palatu“ u sklopu svemirske misije

Vanja A

Kako vas drugi doživljavaju? Uradite brzi test ličnosti

Vanja A

Četrdeset godina od albuma koji je Džeksonu donio titulu kralja popa

Vanja A

Ostavite komentar