Kineski Sinofarm objavio da je njegova vakcina efikasna 79 odsto - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kineski Sinofarm objavio da je njegova vakcina efikasna 79 odsto

Kineska laboratorija Sinofarm objavila je danas da je jedna od njenih vakcina protiv kovida 19 efikasna 79 odsto, što je niže od objavljenog procenta efikasnosti za vakcine američkih Fajzera i Moderne.

Sinofarm je prva kineska farmaceutska kompanija koja je objavila podatke o efikasnosti vakcine koju razvija.

Kineske vlasti su ipak počele sa vakcinacijama i vakcinisale su više od milion ljudi sa proizvodima koji nisu još zvanično odobreni.

U saopštenju Sinofarm je naveo da je stopa efikasnosti za njegovu vakcinu koju je proizvela laboratorija CNBG u Pekingu 79,43 odsto.

Vakcina Fajzera/BioNTek je, prema njihovim podacima, efikasna 95 odsto a Moderne 94,1 odsto.

Britanska firma AstraZeneka koja je razvila vakcinu zajedno sa unverzitetom Oksford navela je da je njena vakcina efikasna 70 odsto ali da bi mogla da dostigne 100 odsto efikasnosti sa dve doze.

Kina gde se novi koronavirus pojavio pre godinu dana uložila je ogromna sredstva u proizvodnju vakcina i obećala da će ona postati javno dobro u svetu.

Pošto je u Kini epidemija takoreći iskorenjena ona je morala da sprovodi kliničke probe vakcine u stranim zemljama gde je cirkulacija virusa i dalje intenzivna.

Pet kineskih vakcina su u toku treće faze kliničkih proba. Sinofarm nije precizirao da li su ove probe završene za njegovu prvu vakcinu. Grupa je navela da je podnela zahtev za odobrenje svoje prve vakcine kod kineskih vlasti.

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar