Kineski naučnici: Vakcina protiv koronavirusa na putu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kineski naučnici: Vakcina protiv koronavirusa na putu

Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti počeo je da razvija vakcinu protiv virusa korona novog tipa 2019-nCoV, koji izaziva upalu pluća, objavio je “Čajna dejli”.

U izveštaju se ističe da su naučnici centra uspešno izolovali koronavirus i da rade na tome da izaberu pravi soj virusa za proizvodnju vakcine.

“Istraživanje i razvijanje vakcine za novi virus korona, koji je izazvao širu epidemij u Kini, na putu je”, izjavio je za list Su Venbo, direktor Instituta za kontrolu virusnih oboljenja pri tom centru, prenosi Tas.

Kineske vlasti obavestile su 31. decembra Svetsku zdravstvenu organizaciju o izbijanju epidemije pneumonije nepoznatog porekla u gradu Vuhan, velikom trgovačkom i industrijskom centru sa 11 miliona stanovnika.

Patogen, virus korona 2019-nCoV, identifikovan je 7. januara,

Svetska zdravstvena organizacija priznala je epidemiju kao nacionalnu vanrednu situaciju u Kini, ali do sada nije proglasila globalno vanredno stanje.

U Kini je do sada ovaj virus odneo 56 života, a zaraženo je više od 2.000 ljudi. U karantinu je 56 miliona ljudi. Nakon Amerike, Japana i Tajlanda, slučajevi koronavirusa zabeleženi su i u Australiji, Kanadi i Francuskoj.

Kineski virolozi tvrde da su spremni za kliničko lečenje pacijenata obolelih od pneumonije. Grade i novu bolnicu za 1.500 pacijenata.

RTS, Tanjug

Danas objavljeno

Svijet ima moćno oružje za kraj pandemije

M.

Dodik poručio da će se Srpska politički odbraniti

M.

Više od 30.000 domova bez struje u Irskoj zbog oluje

M.

Ostavite komentar