Kineski naučnici: Vakcina protiv koronavirusa na putu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kineski naučnici: Vakcina protiv koronavirusa na putu

Kineski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti počeo je da razvija vakcinu protiv virusa korona novog tipa 2019-nCoV, koji izaziva upalu pluća, objavio je “Čajna dejli”.

U izveštaju se ističe da su naučnici centra uspešno izolovali koronavirus i da rade na tome da izaberu pravi soj virusa za proizvodnju vakcine.

“Istraživanje i razvijanje vakcine za novi virus korona, koji je izazvao širu epidemij u Kini, na putu je”, izjavio je za list Su Venbo, direktor Instituta za kontrolu virusnih oboljenja pri tom centru, prenosi Tas.

Kineske vlasti obavestile su 31. decembra Svetsku zdravstvenu organizaciju o izbijanju epidemije pneumonije nepoznatog porekla u gradu Vuhan, velikom trgovačkom i industrijskom centru sa 11 miliona stanovnika.

Patogen, virus korona 2019-nCoV, identifikovan je 7. januara,

Svetska zdravstvena organizacija priznala je epidemiju kao nacionalnu vanrednu situaciju u Kini, ali do sada nije proglasila globalno vanredno stanje.

U Kini je do sada ovaj virus odneo 56 života, a zaraženo je više od 2.000 ljudi. U karantinu je 56 miliona ljudi. Nakon Amerike, Japana i Tajlanda, slučajevi koronavirusa zabeleženi su i u Australiji, Kanadi i Francuskoj.

Kineski virolozi tvrde da su spremni za kliničko lečenje pacijenata obolelih od pneumonije. Grade i novu bolnicu za 1.500 pacijenata.

RTS, Tanjug

Danas objavljeno

Zamalo tuča u NSRS

M.

Srpska lista: “Pružamo punu podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću”

M.

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Ostavite komentar