Kineski MIP pozvao na razgovor britansku ambasadorku u Pekingu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kineski MIP pozvao na razgovor britansku ambasadorku u Pekingu

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je danas da je pozvalo britansku ambasadorku u Pekingu Karolin Vilson da bi joj izrazilo nezadovoljstvo.

Nezadovoljstvo se odnosi na neprimeren članak u kome je branila nedavno izveštavanje stranih medija o Kini.

Članak Karoline Vilson na kineskom jeziku postavljen je na zvaničnom VeČet nalogu britanske ambasade u Pekingu prošle sedmice, usred ionako napetih odnosa izmedu Velike Britanije i Kine po pitanjima poput Hongkonga, Sinkjanga i medija, preneo je Rojters.

U članku, ona je pokušala da objasni zašto kritike stranih medija kineske vlade ne znače da odgovorni novinari ne vole Kinu, već u stvari deluju u dobroj veri i igraju aktivnu ulogu u praćenju delovanja vlade.

U saopštenju o pozivu na razgor Vilsonove, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da se kineska vlada i ljudi nikada nisu suprotstavljali stranim medijima, već onima koji šire lažne vesti kako bi napali Kinu i njenu vladajuću Komunističku partiju pod parolom slobode štampe i slobode govora.

Ceo članak je pun arogancije “predavača” i ideološke predrasude i ozbiljnoj u suprotnosti sa statusom diplomata, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug
Ilustracija: Shutterstock/HAMIDAH SAMUTHARANGKOON

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar