24. Augusta 2020.

Kineski električni automobili “Nio” ulaze u trku sa “Teslom”

Big Portal

Kineska marka električnih automobila “Nio” planira da krene na zapadno tržište sljedeće godine, gdje želi da uspostavi novu uslugu zamjene ispražnjenih baterija punim, umjesto dopunjavanja, što bi joj pomoglo da se nadmeće sa rivalom iz Amerike, “Teslom”.

“Nadamo se da ćemo u drugoj polovini sljedeće godine početi istraživanje prodajom malog broja vozila u zemljama u kojima su ona popularna. Naš cilj je Evropa gdje će biti i postavljene stanice za razmjenu baterija tako da će domet biti mnogo veći, posebno skandinavske zemlje gdje je prodaja dostigla 40 odsto tržišta automobile”, kaže Vilijam Li, direktor “Nio automobile”.

Potencijalna konkurentska prednost kompanije “Nio” je usluga koja omogućava vlasnicima da ispražnjene baterije zamjene punim, umjesto da ih sami pune.

Ta kompanija je postavila 143 stanice za zamjenu baterija u Pekingu, Šangaju i drugim gradovima.

“Imaćemo kokurentan i kvalitetan automobil pandan ‘Tesli’. Moguće ga je koristiti u rent-a-karu i taksiju, a cijene će biti damping. Infrastrukturu stanica za zamjenu baterija koja traje 30 sekundi sami finansiramo“, objasnio je Li.

Kineska fabrika “Nio” želi da se takmiči i u Americi u gradovima poput Njujorka i Čikaga, gdje vlasnici parkiraju na ulici ili tamo gdje ne mogu da pune baterije povezivanjem na kućnu ili javnu mrežu.

(RTS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare