Kineski ekspert predviđa kraj epidemije virusa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kineski ekspert predviđa kraj epidemije virusa

Epidemija Kovida-19 biće pod kontrolom u junu ukoliko sve pogođene zemlje ozbiljno sprovedu snažne mere za kontrolu na državnom nivou, rekao je Džung Nanšan, poznat kineski stručnjak za respiratorni sistem i šef stručne grupe za borbu protiv korona virusa.

Džung je upozorio da mnoge zemlje još ne preduzimaju ozbiljne mere i pozvao na jačanje međunarodne komunikacije o korona virusu tokom globalnog širenja.

“Korona virus je leti manje aktivan kad je temperatura relativno visoka“, objasnio je Džung, prenosi Međunarodni kineski radio (CRI).

Međutim, kako je dodao, kraj epidemije zavisi od mera svake zemlje. “Ako sve više pogođenih zemalja ozbiljno preduzimaju mere, verujem da će epidemija biti završena do kraja juna”, dodao je on.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u sredu najavila da je zaraza korona virusom prerasla u pandemiju.

“To je najviši nivo upozorenja”, rekao je Džung.
On je pozvao sve zemlje da preduzimaju mere na državnom nivou za prevenciju i kontrolu korona virusa.

“Uzimajući jaku infektivnost virusa u obzir, intervencija na državnom nivou je neophodna”, rekao je Džung.

Do sada je u zemljama izvan Kine potvrđeno više od 40.000 slučajeva. Stopa smrtnosti je veoma visoka, oko 3,2 odsto. Ova situacija je slična u Vuhanu, najpogođenijem gradu Kine na početku epidemije”, rekao je Džung.

Stopa smrtnosti u Kini izvan grada Vuhana je ispod jedan odsto. Visoka stopa smrtnosti u drugim zemljama znači da građani i lekari nisu dovoljno oprezni, zaključio je stručnjak Džung Nanšan.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar