Kineski ekspert: Novi talas epidemije u novembru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kineski ekspert: Novi talas epidemije u novembru

Čovječanstvo nec´e moc´i u potpunosti da izađe na kraj s pandemijom virusa korona ovog ljeta, a u novembru je moguc´ novi talas obolijevanja, iako on nec´e biti toliko ozbiljan, piše portal Huankajo pozivajuc´i se na riječi šefa infektivnog odjeljenja šangajske bolnice “Huašan”, eksperta za liječenje COVID-19 Džana Venghuna.

“Poslije novembra susrešc´emo se s ozbiljnim izazovom, smatram da sljedec´i talas epidemije može da se dogodi otprilike u novembru”, izjavio je ekspert.

On je rekao da je bolest počela je da se javlja u zemljama Južne Amerike, Afrike i Jugoistočne Azije, zbog čega, prema postojec´em matematičkom modelu, ovog ljeta nec´emo moc´i u potpunosti da se riješimo tog virusa, a kada dođe zima – ponovo c´e svi sjediti kod kuc´e.

S tim u vezi, Venghun je istakao da, zahvaljujuc´i iskustvu koje su mnoge zemlje stekle za vrijeme trenutnog epidemiološkog talasa, posebno u oblasti dijagnostike, sljedec´i talas epidemije nec´e biti toliko opasan.

“Međutim, zemljama koje nemaju dovoljno medicinskih resursa vjerovatno c´e biti teško da prežive sljedec´u zimu, među njima su Afrika i Južna Amerika”, ocijenio je ekspert.

Prema njegovim riječima, kontrola nad epidemiološkom situacijom u svijetu ne zavisi od Kine, SAD ili Evrope – vec´ od toga kako s epidemijom mogu da se nose upravo zemlje koje su najmanje sposobne da je kontrolišu.

Širom svijeta od novog korona virusa oboljelo je 1.853.505 osoba, preminulo je više od 114.000, a ozdravilo je više od 423.000 ljudi, prenosi sajt Vorldometers.

(Sputniknews.com)

Danas objavljeno

Potres kod Zadra

M.

Eksplozija u firmi u Goraždu, muškarac povrijeđen

M.

“Svijet se suočava sa egzistencijalnim prijetnjama”

M.

Ostavite komentar