13. Jula 2019.

Kineski Aiways U5 prelazi više od 14.000 km na struju kako bi osvojio Evropu

Big Portal

Kako prenosi B92, startap kompanija iz Šangaja Aiways želi da postane prvi kineski proizvođač automobila koji će prodavati električna vozila u Evropi.

Aiways se “Starom kontinentu” predstavio na sajmu u Ženevi električnim krosoverom U5, koji će sada reklamirati na interesantan način. Kineska kompanija naime planira da pređe najdužu distancu sa električnim prototipom – 14.231 kilometar sa dve U5 jedinice od Kine do Evrope preko čuvenog “Puta svile”.

Kako su najavili iz Aiways, ruta će predstavljati rigorozni test za U5 i pokazati kako ga ovaj automobil “jednostavno i lako” savladava. U5 na put kreće sredinom jula iz Sijana, glavnog grada centralne kineske provincije Šensi, na početku “Puta svile”, istorijskog trgovačkog čvorišta, a završiće se u septembru u Evropi. Pred Kinezima je veliki izazov jer će morati da pređu na hiljade kilometara pod raznim klimatskim uslovima kroz nekoliko zemalja koje nemaju razvijenu ingrastrukturu stanica za punjenje EV vozila.

U5 je SUV srednje veličine koji prema NEDC standardu ima autonomiju od 530 kilometara između dva punjenja, a Aiways tvrdiu da nudi premijum kvalitet izrade i visoke standarde bezbednosti. Aiways tvrdi da se baterija kapaciteta 65 kWh može napuniti 30-80 odsto za manje od pola sata, a dodatno baterijsko pakovanje omogućava još 120 kilometara autonomije.

Snaga elektromotora je 190 KS uz 315 Nm, a dimenzije vozila su 4.680X1.865X1.700mm uz međuosovinsko rastojanje od 2.800 mm.

Kompanija je investirala 1,7 milijardi evra u fabriku u kojoj će se U5 proizvoditi, a planiraju 1500.000 vozila godišnje u prvoj fazi, dok u drugoj predviđaju dupliran kapacitet. Aiways U5 će se na evropskom tržištu automobila pojaviti u aprilu 2020.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare