Kineska Chang’e 5 letjelica krenula nazad na Zemlju - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kineska Chang’e 5 letjelica krenula nazad na Zemlju

Kina je 24. novembra poslala još jednu misiju na Mjesec, a cilj je ovoga puta bio da se na Zemlju donesu uzorci sa ovog nebeskog tijela. Chang’e-5 je 1. decembra konačno stigla do Zemljinog satelita, te se bezbjedno spustila na njegovu površinu, da bi 3. decembra ponovo uzletjela.

Robotska letelica Chang’e-5 krenula je 24. novembra sa lansirne stanice Wenchang uz pomoć rakete Long March 5, a očekuje se da se na Zemlju vrati sredinom decembra. Tako bi ova misija trebalo da donese uzorke sa Meseca, što se poslednji put dogodilo pre 40 godina, kada su američke i sovjetske ekspedicije donele materijal sa zemljinog satelita. Kina bi tako trebalo da postane treća zemlja koja je uspela u ovom poduhvatu, a misija se opisuje kao vrlo kompleksna.

Robotska kapsula Chang’e-5 uspela je da prikupi uzorke. Uz pomoć lendera se iz oblasti Oceanus Procellarum podigla već 3. decembra, noseći prvi sveži materijal još od 1976. godine. Šest minuta kasnije se našla u mesečevoj orbiti. U sledećoj fazi bi uzorci trebalo da se prebace u kapsulu koja se vraća na Zemlju, a u sklopu je Chang’e-5 orbitera. Povratak na Zemlju će potrajati 112 sati, a misija će u poslednju fazu ući nakon što se uzorci premeste u kapsulu za povratak.

Izvor: Space.com/PCPress

Danas objavljeno

Globalni Redmi Note 10, Note 10 Pro i Mi 11 Lite uskoro dobijaju MIUI 13 sa Androidom 12

Vanja A

Google Search počinje testiranje redizajniranog korisničkog interfejsa za pregled slika na mobilnom uređaju

Vanja A

Apple događaj održaće se na proljeće, stižu iPhone SE 5G, novi iPad Air i novi Mac

Vanja A

Ostavite komentar