Kina zabrinuta: "Svemirske snage" SAD direktna prijetnja miru - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina zabrinuta: “Svemirske snage” SAD direktna prijetnja miru

Kina je ocijenila da su novoformirane vojne “Svemirske snage” Sjedinjenih Američkih Država “direktna prijetnja miru i bezbjednosti u svemiru”.

“Te američke aktivnosti ozbiljno su kršenje međunarodnog konsenzusa o miroljubivom korišćenju svemira, podrivaju globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost i predstavljaju direktnu prijetnju za mir i bezbjednost u svemiru”, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Kineski svemirski program brzo se razvija od kada je poslala prvu misiju sa posadom u svemir 2003. godine.

U izvještaju u februaru Pentagon je napisao da su Kina i Rusija počele snažno da razvijaju tehnologije koje bi mogle da im omoguće da poremete ili unište američke i savezničke satelite u slučaju krize ili sukoba.

Kina je 2007. sprovela nenajavljen raketni udar na jedan od svojih neispravnih satelita, čime je nastala ogromna količina svemirskog otpada.

Geng je odbacio takvu zabrinutost i rekao da se radi o neosnovanim kontraoptužbama kojima se samo daje opravdanje Americi za njene akcije. Rekao je da se Kina stalno protivi “naoružavanju svemira” i smatra da treba da usaglasi međunarodne sporazume o tome.

“Nadamo se da će međunarodna zajednica, posebno velike sile, usvojiti oprezan i odgovoran stav da spriječe da svemir postane novo bojno polje i da će raditi zajedno da održe trajni mir u svemiru”, rekao je on.

Američka vojska vidi formiranje “Svemirskih snaga” kao odgovor na potrebu da se efikasnije organizuje odbrana interesa SAD u svemiru, posebno satelita za navigaciju i komunikaciju. “Svemirske snage” nisu planirane za slanje borbenih trupa u svemir, niti se to namjerava.

SAD su za finansiranje tih novih snaga u prvoj godini namijenile 40 miliona dolara.

Beta

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar