Kina: Vrijeme da se svjetske sile probude iz sna - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina: Vrijeme da se svjetske sile probude iz sna

Kina neće dozvoliti nikome da je ponižava kao prije 100 godina i vrijeme je da se svjetske sile probude iz sna, rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin.

  • Zajednička izjava ministara inostranih poslova G7 proizvodi prostorni i vremenski nesklad. Ovih nekoliko ministara spoljnih poslova je očigledno odlučilo da i dalje žive u svijetu od prije 120 godina, u eri Alijanse osam nacija – rekla je Hua.

Prema njenim riječima, sadašnji svijet više nije ono što je bio kada su imperijalističke sile mogle da se prepuste zveckanju oružjem na kineskom tlu i rade šta im je volja.

  • Savremena Kina više nije ona stara Kina koja joj je prethodila prije 100 godina, koja je pretrpjela poniženje i prepustila drugima da odlučuju o njenoj sudbini. Vrijeme je da se svjetske sile probude iz sna – rekla je Hua.

Zemlje G7 izrazile su juče zabrinutost zbog nedavnih akcija Kine, posebno vojnih vježbi uz korištenje bojeve municije u vodama oko Tajvana. G7 smatra da bi ove akcije mogle dovesti do eskalacije.

Narodnooslobodilačka armija Kine danas je pokrenula vojnu vježbu velikih razmjera u šest oblasti oko Tajvana.

Danas objavljeno

Više od 120 rudara zarobljeno zbog nestanka struje

Vanja A

“Smrt diktatoru”: Haos na ulicama

Vanja A

Delegati i poslanici poslije izbora o ukidanju akciza na gorivo

Vanja A

Ostavite komentar