26. Marta 2021.

Kina uzvraća udarac

Big Portal

Među sankcionisanima je i nekoliko parlamentarnih poslanika, što je odgovor na sankcije Londona kineskim zvaničnicima početkom nedelje.

Kako je navelo kinesko ministarstvo spoljnih poslova, oni su sankcionisani zbog “malicioznog širenja laži i dezinformacija”, a u vezi sa pitanjem poloyyaja muslimanskih Ujgura na zapadu Kine.

Među sankcionisanim pojedincima je šef Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta Tom Tagenhat, bivši lider Konzervativne stranke Jan Dankan Smit, advokat za ljudska prava Džefri Najs, predsednica Tribunala za Ujgure Džoan Nikola Smit Finli i mnogi drugi, prenosi Rojters.

Sankcionisani su i Komitet za ljudska prava Konzervativne stranke, Tribunal za Ujgure, Sudska veća Eseksa.

“Kina je čvrsto posvećena očuvanju svog nacionalnog suvereniteta, bezbednosti i interesa i upozorava Veliku Britaniju da ne ide dalje pogrešnim putem. U suprotnom, preduzećemo dalje korake”, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva.

Sankcije stupaju na snagu danas, a njima se sankcionisanim organizacijama i pojedincima brani ulazak u Kinu, Hongkong i Makao, zamrzava im se imovina, a kineskim gradjanima i institucijama saradnja sa njima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare