Kina upozorila NATO - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina upozorila NATO

Kina je danas pozvala NATO da “ne izlazi iz svojih geografskih parametara”, dodajući da se Sjevernoatlantska alijansa “širi od kraja Hladnog rata”.

Kao regionalna organizacija, NATO treba da ostane u okviru svojih geografskih parametara i ne treba da pokušava da nametne pravila koja mu odgovaraju ili da pokušava da proširi ili čak pređe određene granice – rekao je na konferenciji za novinare DŽao Liđijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

On je optužio NATO da “povećava broj intervencija u nizu civilnih domena, uključujući klimatske promjene, infrastrukturu, tehnološke inovacije, lance snabdijevanja, zdravstvo i energiju”.

– NATO je prekoračio svoju klauzulu o kolektivnoj odbrani u domene interneta i svemira, čime bi trebalo da se bave UN i specijalizovane međunarodne institucije – dodao je kineski zvaničnik.

Kinezi su reagovali na izjavu generalnog sekretara NATO-a

Kinesko ministarstvo je tako odgovorilo na izjavu generalnog sekretara NATO-a Јensa Stoltenberga, koji je u ponedjeljak u Španiji rekao da “saveznici diverzifikuju snabdijevanje” i dodao da je to “dobro za njihovu bezbjednost”.

– Otpornost i zaštita naših društava i infrastrukture su sada veoma visoko na agendi NATO-a – rekao je Stoltenberg, misleći na novi strateški koncept NATO-a, koji je predstavljen na samitu Alijanse ranije ove godine u Madridu.

– Naš trenutni strateški koncept se bavi izazovima koje Kina postavlja za našu bezbjednost, naše vrijednosti i interese. Dio toga je svijest o tome koliko se Kina približava i pokušava da kontroliše kritične delove naših društava – rekao je Stoltenberg.

Kinesko upozorenje

Ali Kina je danas rekla da je “razvoj globalnog industrijskog lanca snabdijevanja rezultat ne samo zakona tržišta već i poslovnih odluka”.

– Kina je posljednjih godina razvila zdravu saradnju, zasnovanu na principima ravnopravnosti, u relevantnim oblastima i sa kompanijama i državama iz različitih regiona, uključujući članice NATO-a, što je bilo obostrano korisno. Uvođenje ideoloških razlika u ekonomsku i trgovinsku saradnju i povlačenje linija razgraničenja zasnovanih na vrijednostima nije u interesu međunarodne zajednice i moglo bi biti kontraproduktivno – rekao je DŽao.

RTRS.

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 10.februar 2023. godine

Vanja A

GRAĐANIN X: Kako je Ivan Begić nestao iz baze ličnih podataka

Zeljka

Bez podrške bošnjačkom vetu na zakon o nepokretnoj imovini

M.

Ostavite komentar