Kina ukinula obavezno testiranje na životinjama za većinu kozmetike - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kina ukinula obavezno testiranje na životinjama za većinu kozmetike

Kineska vlada ukinula je sva obavezna ispitivanja na životinjama za većinu kozmetike.

Prvi put najavljena u martu ove godine, promjena će omogućiti kompanijama da plasiraju većinu uvozne kozmetike – uključujući šampon, sredstvo za pranje tijela, ruž za usne i šminku – bez prethodno potrebnih ispitivanja na životinjama. Ovo je prilično značajna promjena, s obzirom na to da je Kina drugo najveće tržište kozmetike nakon SAD-a, donoseći više od 4 milijarde funti prihoda. Ranije je kompanijama bez okrutnosti (poput Fenty Beauty) bilo zabranjeno da direktno uvoze proizvode zbog zahtjeva da svoje proizvode testiraju na životinjama.

Međutim, novo opušteni propisi ne znače kraj ispitivanja na životinjama u Kini. Kao što RSPCA ističe, oni ne uključuju proizvode klasifikovane kao “posebna kozmetika”, koji uključuju boje za kosu, kreme za sunčanje i proizvode protiv gubitka kose. Kompanije će takođe morati preduzeti niz koraka da se prijave za izuzeće od zahtjeva za testiranje na životinjama, a oni koji se ne kvalifikuju moraće i dalje plaćati kako bi testirali svoje proizvode na životinjama.

“Vjerujemo da nema apsolutno nikakvog opravdanja za nanošenje štete životinjama zbog testiranja kozmetike, a potrošači širom svijeta pokazali su da se i oni tako osjećaju”, kaže voditeljka RSPCA-ovog odjela za životinje u nauci, dr. Penny Hawkins. “Iako naravno pozdravljamo ovaj korak naprijed za Kinu, globalno nas čeka još dug put prije nego što vidimo da je naš krajnji cilj ostvaren da svi eksperimenti na životinjama budu zamijenjeni humanim alternativama.”

Međunarodni šef organizacije Paul Littlefair takođe pozdravlja kineski potez za zabranu obaveznog testiranja, rekavši: “Ovaj potez je još jedan signal da kineske vlasti dobrobit životinja sve više vide kao važan dio razvoja zemlje.”

Ultra.ba

Danas objavljeno

Vježba zbog koje Kate Middleton nosi veličinu XS

Vanja A

Hale Beri opet iznenadila transformacijom

Vanja A

Koliko često treba kupati psa

Vanja A

Ostavite komentar