Kina ukida karantin za provinciju Hubej - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina ukida karantin za provinciju Hubej

Kineske vlasti c´e ukinuti ograničenja za ulazak i izlazak iz provincije Hubej 25. marta, dok c´e ista mjera za administrativni centar provincije, Vuhan, stupiti na snagu 8. aprila, navedeno je u saopštenju Državnog komiteta za zdravstvo regiona.

Odluka je donijeta u donijeta zbog poboljšanja epidemiološke situacije u regionu.

“Od 25. marta u ponoc´, u provinciji Hubej bic´e ukinuta ograničenja na putevima i ponovo uspostavljen saobrac´aj prilikom ulaska i izlaska iz provincije, izuzev grada Vuhana. Ljudi koji napuštaju Hubej moc´i c´e da se krec´u na osnovu zdravstvenog koda (koji je dio programa za procjenu rizika izloženosti infekciji osobe na osnovu njenog kretanja)”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno i da c´e u Vuhanu od 8. aprila biti ukinuta ograničenja kretanja na tranzitnim putevima, a saobrac´ajna veza za ulazak i izlazak iz grada bic´e ponovo uspostavljena.

Karantin je u Vuhanu i provinciji Hubej trajao od 23. januara.

Pandemija virusa korona
Kineske vlasti su 31. decembra obavijestile Svjetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluc´a u gradu Vuhan u centralnom dijelu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je virus korona 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog virusa korona za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim virusom korona zabilježeni su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u svijetu je zaraženo više od 368 hiljada ljudi, više od 101 hiljade se oporavilo, a više od 16 hiljada je umrlo.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

Novi detalji optužnice protiv Dijane Hrkalović

M.

Korona stigla i na kraj sveta; pacifička država prvi put u lokdaunu

M.

Abazović: Pravimo Vladu pomirenja, svi su dobrodošli

M.

Ostavite komentar