Kina "Spremni smo za borbu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina “Spremni smo za borbu”

Kineska Narodnooslobodilačka armija (KNA) ne plaši se svojih neprijatelja i spremna je da se bori za suverenitet zemlje.

On je ugrožen usred pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da poljuljaju stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je danas kineski ministar odbrane Vei Fenge.

“Predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi nedavno je posetila Tajvan, što je bilo grubo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine. To je izazvalo negativne efekte na mir i stabilnost u regionu i u Tajvanskom moreuzu”, poručio je on u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, a prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao Kina ne može da se “ukroti”, ne plaše se sila zla, kao ni neprijatelja. “Odlučni smo i spremni da se borimo sa svakim neprijateljem”, ukazao je Vei. Podsetio je da je Tajvan sastavni deo Kine i da je Peking sva ta pitanja smatrao unutrašnjim političkim problemima, u koje nijedna druga zemlja nema pravo da se meša.

“Separatisti koji se zalažu za takozvanu nezavisnost Tajvana sigurno će slomiti vrat. Pokušaji spoljnog mešanja osudjeni su na propast”, dodao je kineski ministar. Vei je podsetio da je stav Kine po pitanju Tajvana uživao podršku većine zemalja sveta. Više od 170 zemlaj nedavno je izdalo relevantne izjave kako bi podržale želju Pekinga da zaštiti svoj suverenitet”, poručio je kineski ministar.

Takođe je ukazao na važnu ulogu država članica Šangajske organizacije za saradnju u kontekstu “destabilizujućih akcija Vašingtona u regionu”. “KNA izvodi vojne vežbe velikih razmera oko Tajvana, koje su legitimne i ispravne akcije koje imaju za cilj zaštitu suvereniteta naše zemlje”, zaključio je Vei.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar