15. Jula 2022.

Kina šalje ratne brodove, a Japan lovce: Šta se sprema na istočnom nebu?

Big Portal

U vojnim vežbama učestvovalo je deset aviona F-22 Ratnog vazduhoplovstva SAD, četiri aviona F-35 i 13 aviona F-15, saopštilo je danas japansko Ministarstvo odbrane.

Pored američkih ratnih aviona, na nebu se moglo videti 20 japanskih lovaca F-15 i F-2 i tri američka izviđačka aviona, piše CNN.

Let preko spornih ostrva

Japanski i američki borbeni avioni leteli su nebom iznad Japanskog mora, Tihog okeana i Istočnog kineskog mora sa ciljem da “iskažu taktičke veštine i zajednički odgovor na krizne situacije“, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane.

Takođe ove nedelje, američki i japanski mornarički patrolni avioni izveli su vežbu u blizini ostrva Nansei, japanske teritorije najbliže Tajvanu, i blizu ostrva Senkaku, nenaseljenog niza ostrva pod japanskom vlašću, ali za koja Kina tvrdi da su takođe njena teritorija.

Kineski brodovi obalske straže i mornarice ove godine su proveli rekordnu količinu vremena u vodama oko Senkakua, saopštilo je japansko ministarstvo odbrane. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije ove godine da su patrole kineske obalske straže u vodama koje okružuju ostrva “odgovarajuće vršenje suverenih prava Kine”.

Obuka i vežbe strateškog odvraćanja

U međuvremenu, kineski i ruski ratni brodovi su poslednjih nedelja sve prisutniji oko Japana.

Ovonedeljne vežbe su održane nakon što su američke vazduhoplovne snage premestile neke od svojih trupa u Indo-Pacifik.

Dva bombardera B-2 raspoređena su iz baze u Misuriju u bazu Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga Amberli gde će sprovoditi obuku i misije strateškog odvraćanja sa saveznicima, partnerima i zajedničkim snagama u podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku, američkom Pacifiku. Snage su saopštile u nedelju (PACAF).

Izvor:index.hr
EPA-EFE/GEORGE VITSARAS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare