Kina ruši sve rekorde, pa i ovaj: Predstavili su najbrži voz na svijetu, koji dostiže brzinu od čak 620 km/h - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kina ruši sve rekorde, pa i ovaj: Predstavili su najbrži voz na svijetu, koji dostiže brzinu od čak 620 km/h

Najbrži voz na svetu trenutno je Šinkansen u Japanu, koji postiže najveću brzinu od neverovatnih 600 kilometara na sat. Ali to bi trebalo uskoro da se pređe. U Kini je u sredu predstavljen novi rekordni voz, „Super Bullet Maglev Train“.

U Čengduu, glavnom gradu kineske provincije Sečuan, u sredu je predstavljen prototip novog voza koji bi mogao da ruši rekorde: „Super Bullet Maglev Train“, na engleskom „brzi voz maglev“. Ime već sugeriše da novi voz koristi tehnologiju magnetne levitacije. U kombinaciji sa novom „superprovodljivom metodom visoke temperature“, prema istraživačima sa Univerziteta Southvest Jiaoting, prototip bi trebalo da dostigne najveću brzinu od 620 kilometara na sat, kako je između ostalog izvestio britanski Times . To bi novi voz učinilo najbržim na svetu.

kina, voz

Nova tehnologija ima za cilj poboljšanje putovanja u vozovima velikih brzina

Voz će biti prvi model na svetu koji će koristiti novu superprovodljivu tehnologiju magnetne levitacije visoke temperature razvijenu u Kini. U prethodnim vozovima obično bi se koristile samo normalno provodljive ili niskotemperaturne tehnologije. Novom metodom, voz bi sada trebao da može da vozi glatko, a time i da povećava brzinu. U stvari, istraživač sa jugozapadnog univerziteta Jiaoting kaže da voz može ići mnogo brže. U sistemu vakuumskih tunela postizao bi brzinu do 1.000 kilometara na sat. Za sada, međutim, nisu predviđene vakuumske cevi, jer su sigurnosni rizik i troškovi i dalje previsoki.

Čak i ako je već poznato kako voz treba tehnički da funkcioniše, malo se zna o njegovom izgledu. Do sada je predstavljena samo lokomotiva “Super Bullet Maglev Train”. Prema izveštaju novozelandske veb stranice „stuff.co.nz“ , novinar je tokom demonstracija uspeo da pomeri vozilo dugo 23 metra i teško 12 tona, samo jednim prstom.

kina, voz

Drugi maglev voz sa više od 600 km / h

Trenutno se istražuju i super-ekspres vozovi u drugim zemljama. Američki preduzetnik Ilon Mask uključen je u razvoj sistema hiper petlje koji želi da preveze putnike u džinovskoj pneumatskoj cevi, a u Japanu će 2027. godine “JR Maglev” povezati Tokio sa gradom Nagojom, što je gotovo 400 kilometara dalje – sa vremenom putovanja od 40 minuta, zahvaljujući brzini od nešto više od 500 kilometara na sat.

Otporan je i na zemljotres

Međutim, do sada je Kina prednjačila u razvoju novih brzih vozova. „Super Bullet Maglev Train“ je drugi prototip voza sa magnetnom levitacijom koji putuje brže od 600 km / h: U junu 2020. prototip kineskog proizvođača vozila CRRC Kingdao Sifang Co dostigao je ovo na ispitnoj liniji na Univerzitetu Tongji u Šangajska brzina. U planu je i treći voz maglev. Trenutno u Kini postoji železnička mreža duga 37,9000 kilometara za brze vozove.

Alo.rs

Danas objavljeno

10 savjeta za buduće i sadašnje vlasnike pasa

Vanja A

U Amsterdamu pronađen slijepi putnik u prostoru za točak aviona, preživio 11-satni let

Vanja A

Kristina Agilera pohvalila Britni Spirs

Vanja A

Ostavite komentar