Kina pustila u rad najveći teleskop na svijetu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kina pustila u rad najveći teleskop na svijetu

Kina je u subotu i zvanično otvorila najveći svetski radio teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života, izvestila je novinska agencija Xinhua.

Pet stotina metara širok sferni radio teleskop – FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) zauzima površinu trideset fudbalskih igrališta, a usečen je u planinski venac jugozapadne provincije Guizhou. U Kini ga zovu i „Nebesko oko“. Kineska agencija Xinhua je izvestila da je teleskop dobio zvaničnu državnu dozvolu za početak rada. Gradnja teleskopa je završena još 2016. godine i od tada su sprovođeni testovi i otklanjani nedostaci.

Glavni inženjer FAST-a, Jiang Peng, navodi da su probne operacije teleskopa do sada bile pouzdane i stabilne, a da je njegova osetljivost dva i po puta veća od drugog najvećeg teleskopa na svetu. Tokom probnog rada kineski naučnici su došli i do nekih vrednih naučnih podataka od kojih se očekuje da će dovesti do velikog napretka u oblastima kao što su otkrivanje gravitacionih talasa niske frekvencije i međuzvezdanih molekula u narednih tri do pet godina, navodi Sinhua.

Unapređenje kineskog svemirskog programa prioritet je Pekinga i zemlja je postavila cilj da uhvati korak sa Rusijom i SAD i postane glavna svemirska sila do 2030. godine. Peking planira da sledeće godine pokrene izgradnju sopstvene svemirske stanice.

Izvor: Firstpost/PCPress

Danas objavljeno

Xiaomi globalno predstavlja MIUI 13 na svojim uređajima, poboljšavajući korisničko iskustvo

Vanja A

Apple će opet kopirati Android, ali tek za iPhone 15 seriju?

Vanja A

Android malver BRATA sada može da vam obriše sve sa pametnog telefona nakon krađe vaših podataka

Vanja A

Ostavite komentar