"Kina prijetnja po Rusiju? Mit onih koji se brinu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Kina prijetnja po Rusiju? Mit onih koji se brinu”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit to da Kina predstavlja pretnju po Rusiju, prenosi Tass.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je kao mit to da Kina predstavlja pretnju po Rusiju, prenosi Tass.

Navodi se da je Lavrov u intervjuu ruskom listu “Argumenti i fakti” poručio da “Kina ne predstavlja nikakvu pretnju po Rusiju”.

“Konačno rešenje pitanja rusko-kineske granice odavno je postignuto. Nepostojanje teritorijalnih zahteva zabeleženo je u bilateralnom Sporazumu o dobrosusedskim odnosima i prijateljskoj saradnji iz 2001. godine. Imajući to u vidu, za pokušaje isticanja mita o kineskoj pretnji vidi se da potiču od onih koji su zabrinuti zbog konstruktivnog razvoja rusko-kineskih odnosa”, rekao je Lavrov.

Navodi se da je, komentarišući glasine da oko 12 miliona Kineza živi na ruskom Dalekom istoku i u regionima Sibira, Lavrov je naveo da sumnja u preciznost tih podataka i dodao da je zabrinutost u vezi sa tim pitanjem očigledno preuveličana.

“Smer koji Rusija i Kina slede ka jačanju dobrosusedskih odnosa višeznačan je i dugoročan i ne pogađaju ga kratkoročne fluktuacije. Rusko-kineska saradnja nije usmerena protiv bilo koga. Njen glavni cilj jeste da pomaže društvenom i privrednom razvoju i prosperitetu naših nacija i naroda”, kazao je Lavrov.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar