Kina predstavila dva ratna broda naoružana “NAJSMRTONOSNIJIM” krstarećim raketama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina predstavila dva ratna broda naoružana “NAJSMRTONOSNIJIM” krstarećim raketama

Kina, koja i dalje jača oružane snage u Južnokineskom moru, predstavila je dva nova razarača tipa 052D, usavršenu verziju tipa 052C.

Kineska Narodnooslobodilačka armija (PLA) u ovom trenutku ima 20 takvih ratnih brodova naoružanih sa čak 256 raketa. Novi ratni brod ima 64 vertikalne lansirne ćelije, koje mogu da ponesu od jedne do četiri rakete, među kojima je i “najsmrtonosnija protivbrodska krstareća raketa PLA (ASCM), vertikalno lansirajuća YJ-18 ASCM”, prenosi “Diplomat”.

– Kina sada ima 20 razarača tipa 052D, od kojih se neki već koriste, dok će neki uskoro biti pušteni u upotrebu – prenosi “Global tajms”.

Izvori iz PLA otkrili su da će ratni brodovi tipa 052C i 052D biti glavne komponente kineske flote razarača. Pekinški vojni analitičar Džou Čenming, međutim, ističe da bi ritam proizvodnje novih ratnih brodova mogao da se uspori.

– Ove godine je dostigao vrhunac, jer je odluka o izgradnji većine novih brodova donijeta prije nego što je Si Đinping došao na vlast i započeo vojne reforme. Kina proširuje flotu ratnih brodova, između ostalog, i zbog niske cijene čelika, ali sada će to možda ići sporijim tempom – dodao je on.

Izvor ističe da će Kina intenzivirati obuku za upravljanje posadom i flotom kako bi i ova oblast pratila napredak u domenu hardvera.

Američki razarač klase “Arli Berk” prelazi 4.400 nautičkih milja brzinom od 20 čvorova, a tip 052D ima isti domet, a kreće se brzinom od 15 čvorova. Američki ratni brod je težak 9.800 tona, a 052D 7.500 tona. Američki razarač ima 96 vertikalna lansirna sistema, prenosi express.co.uk, pozivajući se na vojni izvor.

(Blic)

Danas objavljeno

Priština direktno poručila Borelju: “Kosovska policija nastavlja sa akcijama viđenim 13. oktobra”

M.

SKRIVAO ŠKALJARCA: Istragu protiv inspektora MUP RS preuzelo Tužilaštvo BiH

M.

Lete “varnice” – premijer optužio EU: “Ucjena i prijetnja”

M.

Ostavite komentar