21. Septembra 2022.

Kina poziva sve zemlje da praktikuju „pravi” multilateralizam

Big Portal

Multilateralizam je osnovni koncept postojećeg međunarodnog poretka, efikasan put za održavanje mira i unapređenje razvoja, rekao je zvaničnik tokom ekspertskog panela 51. redovnog zasedanja Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

SAD i neke zemlje Zapada su fabrikovale lažne informacije u političke svrhe, mešale se u unutrašnja pitanja drugih zemalja pod izgovorom ljudskih prava i zloupotrebljavale prinudne jednostrane mere, rekao je delegat, dodajući da su takvim ponašanjem ozbiljno narušeni principi i namene Povelje Ujedinjenih nacija.

Predstavnik je naglasio potrebu za odupiranjem imperijalizmu, blokovskoj politici i jednostranim sankcijama i pozvao na međunarodni bojkot politizacije i naoružavanja pitanja ljudskih prava.

Inicijativa za globalnu bezbednost koju je predložila Kina je zacrtala kurs za kompenzaciju deficita mira i rešavanje problema globalne bezbednosti, rekao je delegat.

Predstavnik je, takođe, pozvao sve zemlje da odaberu dijalog umesto konfrontacije, pregovore umesto prinude, partnerstvo umesto svrstavanja, i koncept u kom svi dobiju nasuprot konceptu jednosmerne koristi, prenosi KMG.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare