5. Oktobra 2021.

Kina poslala 56 ratnih aviona u odbrambenu zonu

Big Portal

Upadom u ponedeljak obeležen je četvrti dan upada kineskih aviona, sa skoro 150 aviona poslatih u tajvansku odbrambenu zonu. Neki analitičari kažu da bi se letovi mogli smatrati upozorenjem predsedniku Tajvana uoči nacionalnog dana ostrva.

Peking na Tajvan gleda kao na otcepljenu provinciju. Međutim, demokratski Tajvan sebe vidi kao suverenu državu.

Nova kineska misija uključivala je 34 lovca J-16 i 12 bombardera H-6 s nuklearnim sposobnostima, koji su svi leteli u području u blizini ostrva Pratas pod kontrolom Tajvana, prema karti koju je dostavila tajvanska vlada.

Još četiri kineske letelice primećene su kasno u ponedeljak, što je ukupno učinilo 56 aviona u jednom danu.

Najvažnije telo za donošenje politike u Kini, Veće za kopnene poslove (MAC), optužilo je Peking da ozbiljno narušava status quo mira i stabilnosti u Tajvanskom tesnacu.

“Zahtevamo od vlasti u Pekingu da odmah zaustave nemiroljubive i neodgovorne provokativne akcije”, rekao je portparol MAC-a Ćiu Ćui-čeng.

Dodao je da je Kina krivac za izazivanje napetosti između dve strane i dodatno je ugrozila regionalnu sigurnost i red, rekavši da Tajvan nikada neće kompromitirati i popustiti pretnjama.

Kao odgovor, Kina je optužila Vašington da je provokator, upozoravajući pritom da ne podržava nezavisnost Tajvana.

“Podržavanje nezavisnost Tajvana je slepa ulica. Kina će preduzeti sve potrebne korake i čvrsto razbiti sve zavere o nezavisnosti Tajvana”, naveli su iz kineskog ministarstva, dodajući da bi SAD trebalo da prestanu da podržavaju tajvanske separatističke snage.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare