7. Novembra 2022.

Kina poručila G7: “Prestanite više”

Big Portal

“Stav Kine po pitanjima koja se tiču Hongkonga, Sinđanga i Tajvana je dosledan i jasan. Zajednička izjava šefova diplomatija ‘Velike sedmorke’ ignoriše stav Kine i objektivne činjenice, grubo se mešajući u njena unutrašnja pitanja, a takođe zlonamerno kleveta i ocrnjuje Kinu. Peking izražava snažno nezadovoljstvo i oštro se tome protivi”, rekao je Džao Liđijang.

On je takođe istakao da kineske vlasti pozivaju G7 da prestanu da se drže mentaliteta Hladnog rata i ideoloških predrasuda, kao i da prekinu da se mešaju u unutrašnje stvari drugih država, prestanu da ponavljaju laži, ali i da ne provociraju regionalne konflikte i stvaraju blokovsku konfrontaciju.

Takođe je pozvao zemlje G7 da stvaraju povoljne uslove za razvoj globalne saradnje.

Pored toga, portparol je poručio da Kina poziva Veliku Britaniju da poštuje princip “jedne Kine”, prekine sve oblike zvanične komunikacije sa Tajvanom i prestane da šalje lažne signale separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost ostrva.

Ranije su zemlje G7 nazvale svojim ciljem “konstruktivnu saradnju” sa Kinom tamo gde je moguće i odgovara njihovim interesima, a takođe su istakle značaj mira i stabilnosti na području Tajvana i apelovale na mirno rešavanje problema oko Tajvanskog moreuza.

Situacija oko Tajvana je eskalirala u avgustu, nakon posete Tajpeju predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Peking je osudio tu posetu, videvši u ovom potezu podršku SAD tajvanskom separatizmu i pokrenuo velike vojne vežbe, uveo sankcije dvema tajvanskim fondacijama, Nensi Pelosi i njenim rođacima. Kina smatra Tajvan svojom provincijom i kategorički se protivi njegovim kontaktima sa zvaničnicima i vojskom drugih zemalja.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare