Kina oštro o Americi: "Oružje za masovno uništenje" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina oštro o Americi: “Oružje za masovno uništenje”

Peking je ocenio danas da je američka demokratija “oružje za masovno uništenje”, posle samita za demokratiju koji je organizovao predsednik SAD Džo Bajden.

“Demokratija je već odavno postala oružje ‘za masovno uništenje’ koje koriste SAD da se mešaju u druge zemlje”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova u saopštenju objavljenom onlajn optužujući Vašington da je “podsticao ‘obojene revolucije’ u inostranstvu”.

Kina nije pozvana na dvodnevni virtuelni samit o demokratiji kao ni druge zemlje poput Rusije i Mađarske, i optužila je američkog predsednika da podstiče ideološke podele nasleđene iz Drugog svetskog rata.

Portparol kineske diplomatije rekao je takođe da je samit organizovan da se “učvrste linije ideoloških predrasuda, da se instrumentalizuje i naoruža demokratija i podstiče na podele i konfrontaciju”.

Kina se sa svoje strane obavezuje da će se “čvrsto odupirati i protiviti svim vrstama pseudo demokratije”.

Uoči samita Peking je pojačao svoju propagandnu kampanju kritikujući demokratiju koju je opisivao kao korumpiranu i neuspelu.

U beloj knjizi objavljenoj prošle nedelje, čiji cilj je bio da utvrde svoj legitimitet, komunističke vlasti koje su postale sve autoritarnije pod predsedništvom Si Đinpinga hvalile su svoj model, model “integralne narodne demokratije”, navodi agencija Frans pres.

Tenzije između dve najveće sile sveta pojačane su poslednjih godina oko tehnološkog i trgovinskog takmičenja, ljudskih prava i pitanja Sinđanga gde živi manjina Ujgura, i Tajvana koji Kina smatra svojim integralinim delom.

Američko ministarstvo finansija juče je uvelo sankcije za dva visoka kineska zvaničnika zbog kršenja ljudskih prava u Sinđangu, i stavilo kinesku firmu za veštačku inteligenciju “SenseTime” na crnu listu zbog njene tehnologije prepoznavanja lica uperene protiv manjine Ujgura.

Tajvan, ostrvo koje ima sopstvenu vladu a koje Peking smatra delom Kine, pozvan je na Bajdenov virtuelni samit o demokratiji, što je predstavljalo jasnu provokaciju prema Kini.

Danas objavljeno

Izbori u Brazilu: Bolsonaro ili Lula?

M.

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Ostavite komentar