Kina odobrila vakcinu Sinovac za djecu od tri do 17 godina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina odobrila vakcinu Sinovac za djecu od tri do 17 godina

Kina je odobrila vakcinu kompanije Sinovac za hitnu upotrebu za djecu između tri i 17 godina, rekao je za državnu televiziju direktor Sinovaca Jin Veidong.

Kineska masovna vakcinaciona kampanja, kojom je podijeljeno 723,5 miliona doza do 3. juna, važi za osobe starije od 18 godina, prenio je danas Rojters.

Kada će vakcina Sinovac biti odobrena za opštu upotrebu maljoletnim licima zavisi od imunizacione strategije zdravstvenih vlasti Kine, dodao je Jin.

On je rekao da maloljetnici imaju manji prioritet u vakcinaciji protiv kovid-19, u poređenju sa starijim osobama, koji su u većem riziku da dobiju ozbiljnije simptome ukoliko se zaraze.

Preliminarni rezultati iz prve i druge faze kliničkih testiranja pokazali su da vakcina može da izazove imuni odgovor kod djece od tri do 17 godina, kao i da su neželjene reakcije bile blage.

Državna farmaceutska kuća Sinopharm, koja koristi sličnu tehnologiju kao Sinovac, takođe priprema prijavu za upotrebu vakcine kod mlađih osoba.

Vakcina KanSino Bajolodžiks koristi drugačiju tehnologiju i ušla je u drugu dozu testiranja osoba između šest i 17 godina.

Sinovac je završio fazu dva kliničkog testiranja gdje su učesnici dobili i treću, buster dozu, izjavio je Jin.

Kod učesnika vakcine su viđena povećanja od 10 puta u roku od sedam dana, a 20 puta u roku od pola mjeseca.

Jin je upozorio i da Sinovac mora da završi dugotrajno posmatranje količine antitijela prije nego što da preporuku vlastima o tome kada bi treća doza trebalo da se da.

Danas objavljeno

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Kubanci na referendumu odobrili gej brakove

M.

Srbija spremila žestok odgovor Briselu

M.

Ostavite komentar