Kina odgovorila svima: Netačno - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kina odgovorila svima: Netačno

Kina odgovorila na zahtev 13 zemalja da se nastavi istraga o poreklu koronavirusa u toj zemlji zbog sumnje da su istražioci SZO imali nedovoljne podatke.

Nakon jučerašnjeg zvaničnog objavljivanja zajedničke studije Kine i SZO o poreklu kovida-19, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je izjavio da je Kina uskratila podatke međunarodnim istražiteljima tokom njihove posete Vuhanu, gde je prvi put identifikovan korona virus, prenosi agencija Rojters.

Zahtev je u međuvremenu uputilo još 13 zemalja.

Međutim, Ljeng Vanijan, koji je bio na čelu zajedničke studije, rekao je novinarima da su kineski i međunarodni istraživači imali pristup istim podacima tokom istrage i da su netačne tvrdnje o uskraćivanju pristupa.

“Naravno da, prema kineskom zakonu, neki podaci ne mogu biti odneti ili fotografisani, ali kada smo ih analizirali zajedno u Vuhanu, svi su mogli da vide bazu podataka. Sve je to urađeno zajedničkih snagama”, rekao je on.

Kina veruje da c´e jedino zajedničko istraživanje igrati pozitivnu ulogu u promovisanju globalne saradnje u istrazi o poreklu kovida – 19.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine je još rekao da je istraga o poreklu virusa naučno pitanje i da bi time trebalo da se bave svetski naučnici, dok će politizacija istrage samo ozbiljno ometati globalnu saradnju u borbu protiv epidemije.

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar