Kina odgovorila SAD na mogući bojkot - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

Kina odgovorila SAD na mogući bojkot

Kina je odbacila prijetnju američkog predsednika Džozefa Bajdena da će diplomatski bojkotovati Zimske olimpijske igre u Pekingu.

Kinezi su optužili Bajdena da meša politiku i sport.

Bajden je ranije rekao da njegova zemlja razmatra diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara zakazanih za februar, u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

“To je nešto o čemu razmišljamo“, rekao je Bajden novinarima.

Bojkot bi podrazumevao da na Igre idu samo američki sportisti, ali ne i zvaničnici koji predstavljaju zemlju.

Ova obnovljena tenzija između SAD i Kine dolazi samo nekoliko dana posle virtuelnog samita Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga, koji je trajao oko tri sata a na kome, kako je i bilo očekivano, nije bilo dogovora oko nekih spornih pitanja.

List Vašington post u utorak je preneo da bi Bela kuća do kraja novembra trebalo da saopšti odluku o diplomatskom bojkotu.

Diplomatski bojkot Igara u Pekingu u maju je predložila predsednica Predstavničkog doma, članica Demokratske stranke, Nensi Pelosi.

Nekoliko članova Republikanske stranke u SAD pozvalo je Bajdena da zemlja u potpunosti bojkotuje Igre i da u Peking ne idu ni zvaničnici ni sportisti.

Oni osuđuju represiju nad Ujgurima, muslimanskoj zajednici u provinciji Sinđang, represiju koju američka vlada opisuje kao “genocid”.

“Pretnja našim sportistima i zločini protiv čovečnosti koje je počinila Kina ne ostavljaju nam drugog izbora“, rekao je senator Tom Korton u četvrtak. Američki olimpijski komitet protivi se potpunom bojkotu, objašnjavajući da su Igre važne nakon meseci pandemije.

Takođe, Komitet je stanovišta da su bojkoti Igara u Moskvi 1980. i onih u Los Anđelesu 1984. godine pokazali da je bilo “greška” koristiti ove

B92.

Danas objavljeno

Real gubio 2:0 do 82′ i nekako je preživio

Vanja A

Rusija i Poljska remijem eliminisale jedna drugu

Vanja A

Fojc pobjednik spusta u Kicbilu

Vanja A

Ostavite komentar